Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NBC: Oikeudella on todisteita kongressin mellakoijien sieppaus- ja salamurha-aikeista – osalla mellakoitsijoista oli mukanaan räjähteitä ja aseita.

Yhdysvaltain kongressin valtauksessa näkyvästi esillä olleen mellakoitsijan syytteiden käsittelyssä on tullut esille vahvoja todisteita siitä, että mellakoitsijoiden tarkoituksena oli siepata ja mahdollisesti jopa salamurhata kongressin jäseniä, kertoo NBC -kanava. Väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät loppiaisena poliisilinjojen läpi Capitol-kukkulan kongressirakennukseen.

Phoenixissa sijaitsevan liittovaltion tuomioistuimen oli määrä perjantaina käsitellä Jacob Chansleyn, joka käyttää myös nimeä Jake Angeli, pitämistä edelleen vangittuna odottamassa oikeudenkäyntiä.

– Vahvat todisteet, joihin lukeutuvat Chansleyn omat puheet ja teot kongressissa, tukevat sitä, että kongressin mellakoitsijoiden tarkoituksena oli siepata ja salamurhata Yhdysvaltojen hallituksen vaaleilla valittuja jäseniä, oikeuden asiakirjoissa sanotaan.

Asiakirjoissa ei kuitenkaan eritellä todisteita tarkemmin, eikä Chansleytä vastaan nostetuissa syytteissä mainita asiaa.

Chansley on saanut syytteet poliisin vastustamisesta, kongressiin tunkeutumisesta ilman lupaa, kielletyille alueille menemisestä ja ilkivallasta.

Chansley tuli tutuksi koko maailmalle kuvista, joissa hän poseeraa kongressissa tatuoitu yläruumis paljaana ja sarvet päässään, kasvot maalattuina Yhdysvaltain lipun väreillä.

Chansley on itse kuvannut itseään muun muassa QAnon-salaliittolaisten omaksi shamaaniksi. Oikeuden dokumenteissa häntä luonnehditaan vähemmän mairittelevasti "huumeidenkäyttäjäksi, jolla on mielenterveysongelmia".

Mellakka johtanut jo kymmeniin pidätyksiin

Washingtonin loppiaisen mellakka ja Capitol-kukkulan kongressirakennuksen valtausyritys ovat tähän mennessä johtaneet kymmeniin pidätyksiin ja syytteisiin.

CNN:n mukaan pidätettyjen ja syytteitä jo saaneiden joukossa ovat muun muassa eläköitynyt ilmavoimien reservin upseeri, kongressirakennuksessa suurta etelävaltioiden lippua heiluttanut mellakoitsija sekä useita kotitekoisia räjähteitä ja aseita autossaan Washingtonissa säilyttänyt mies.

Oikeuden asiakirjojen mukaan syytetyllä oli autossaan muun muassa lähes tusina kotitekoista palopommia sytytysvälineiden kanssa, pistooli, kivääri, haulikko, varsijousi ja useita viidakkoveitsiä. Lisäksi autosta löytyi satoja ammuksia.

Viranomaiset ovat Guardian in mukaan kertoneet, että yli 70 ihmiselle on luettu syytteet. Kaikkiaan useita satoja ihmisiä saatetaan vielä pidättää ja syyttää.

Liittovaltion poliisin FBI:n kerrotaan saaneen yli 100 000 vihjettä mellakoitsijoista. Yleisövihjeitä on käytetty apuna tunnistamaan mellakoitsijoita, jotka esiintyvät useissa paikalta otetuissa valokuvissa ja sosiaalisen median julkaisuissa.