Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yle ja STT ovat kansalaisten mielestä luotettavimmat mediat – iltapäivälehtien uutisointiin luottaa noin joka neljäs vastaaja

Yle ja STT saavat kansalaisilta parhaan arvosanan uutisoinnin luotettavuudessa, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä. Ylen televisio- ja radiouutisten luotettavuus on 80 prosentin luokkaa, samoin STT:n.

MTV:n uutisilla on 70 prosentin luottamus. MTV:n kanssa samaan yltää Helsingin Sanomat, jos luottamusta kysytään pääkaupunkiseudulla asuvilta. Koko maassa Helsingin Sanomien luottamus on kuitenkin viisi prosenttiyksikköä matalampi, 65 prosenttia.

Noin 60 prosenttia vastaajista luotti Kauppalehteen. Niin ikään noin kuusi kymmenestä vastaajasta pitää oman kotipaikkakuntansa paikallislehden uutisointia luotettavana.

Noin neljäsosa vastaajista luottaa iltapäivälehtien eli Ilta-Sanomien ja Iltalehden uutisointiin. Iltapäivälehtien kohdalla noin 40 prosenttia vastaajista ilmaisi, etteivät pidä uutisointia sen enempää luotettavana kuin epäluotettavanakaan.

Kyselyssä mitattiin myös luottamusta sosiaaliseen mediaan. Enemmistö eli noin 60 prosenttia piti sosiaalisessa mediassa liikkuvia tietoja epäluotettavina. Nuorista vastaajista eli korkeintaan kolmekymppisistä noin joka viides luottaa sosiaalisen median uutisointiin. Nuorten luottamus somen uutisointiin on lisääntynyt viime vuosina.

Epäluottamus suurinta perussuomalaisissa

Puoluekannalla näyttää olevan merkitystä myös mediaan rakentuvan luottamussuhteen kannalta. Kolmen eniten luotetun median eli Ylen, STT:n ja MTV:n sisältöihin luotettiin kaikkiin SDP:n ja vihreiden kannattajien joukossa. Ylen ja STT:n luotettavuuden arvioivat korkealle myös vasemmistoliiton kannattajat. Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat antavat puolestaan MTV:lle sen keskiarvoa korkeamman luotettavuusleiman.

Kokoomuksen kannattajat arvostavat muita enemmän Kauppalehden ja keskustan tukijat Maaseudun Tulevaisuuden uutisia.

Heikoimmaksi luottamus kärkikolmikkoon jää perussuomalaisten kannattajien keskuudessa. Mediat saavat perussuomalaisten kannattajilta vain reilun 50 prosentin luottamuksen. Myös epäluottamus Yleen, STT:hen ja MTV:hen on perussuomalaisten kannattajien piirissä selvästi suurempaa kuin muiden puolueiden kannattajien keskuudessa.

Kantar TNS :n tekemään kyselyyn vastasi yli 4 500 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on puolitoista prosenttiyksikköä.