Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunnan lausunto tartuntatautilaista valmistuu STT:n tietojen mukaan torstaina – valiokunnan kanta ratkaisevimpia lakimuutoksen etenemisen kannalta

STT:n tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen tartuntatautilakiesityksestä valmistuu torstaina. Perustuslakivaliokunnan kanta on ratkaisevimpia lakimuutoksen etenemisen kannalta.

Mietinnön esityksestä valmistelee sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka on pyytänyt muiden valiokuntien lausuntoja perjantaihin mennessä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) arvioi aiemmin, että jos muutostarpeita esitykseen ei tule kovin paljon, eduskuntaprosessi voisi olla läpikäyty ja lakimuutokset tulla voimaan helmikuun puoliväliin mennessä.

Ravintoloista jo omat lakinsa

Tartuntatautilain muutosten tarkoituksena on antaa viranomaisille lisää työkaluja hillitä koronaepidemiaa. Lakimuutoksen myötä alueviranomaiset voisivat viimesijaisena keinona laittaa säppiin esimerkiksi kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit, harrastuspaikat ja huvipuistot.

Muutos koskisi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, yhdistyksiä, säätiöitä ja uskonnollisia yhdyskuntia. Ravintoloita se ei koske, sillä niistä on annettu oma lakinsa.

Tällä hetkellä kaupungit voivat sulkea vain omia tilojaan. Jatkossa voitaisiin sulkea siis myös yksityisiä asiakastiloja.

Hallituksen esityksen mukaan lakimuutos olisi voimassa vuoden loppuun asti, mutta keskustelua on käyty julkisuudessa muun muassa siitä, onko kaavailtu voimassaoloaika liian pitkä.

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan kantaa ainakin siihen, tulisiko yritykselle korvata toimipaikan sulkemisesta aiheutuneita taloudellisia tappioita, ja miten se tehtäisiin.

Sulkea voisi vasta kun muu ei auta

Alueelliset viranomaiset voisivat rajoittaa toimintaa sen mukaan, onko alue epidemian perustasolla, kiihtymisvaiheessa vai leviämisvaiheessa.

Tilat voitaisiin sulkea vasta, kun tartuntojen ilmaantuvuusluku on leviämisvaiheen tasolla, muut toimet ovat olleet riittämättömiä ja koronatilanne on lähtenyt käsistä. Päätös voisi olla voimassa kaksi viikkoa kerrallaan.