Turpeen käytön vähenemisen piti piristää metsähakkeen tuotantoa – toisin kävi

Järjestön mukaan hakkurikapasiteetti oli Suomessa koko loppuvuoden vajaakäytöllä. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Turpeen käytön vähenemisen piti piristää viime vuonna metsähakkeen tuotantoa, mutta loppuvuosi osoitti päinvastaista, kertoo yrittäjä- ja työnantajajärjestö Koneyrittäjät. Järjestön mukaan hakkurikapasiteetti oli Suomessa koko loppuvuoden vajaakäytöllä.

Koneyrittäjät arvioi, että syynä näyttäisi olevan tuontihakkeen määrän kasvu. Energiantuottajat näyttävät näin varautuvan turpeen käytön vähenemiseen lisäämällä tuontia.

– Energiapolitiikan lyhytjänteisyys lyö nyt kasvoille. Turve laitettiin ensin ahdinkoon selvittämättä kunnolla turveveron korotuksen vaikutuksia. Taloja pitää kuitenkin lämmittää, ja energiantuottajat ovat suunnanneet katseensa tuontipolttoaineeseen, sanoo Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Marko Vainionpää tiedotteessa.

Koneyrittäjät teki joulukuun lopussa kyselyn energiapuuta mobiilihakkureilla hakettaville jäsenyrityksilleen. Kyselyn mukaan hakkurikapasiteetti oli koko loppuvuoden suuresti vajaakäytöllä.

Yrityksistä vajaalla puolella työmäärä oli pysynyt ennallaan verrattuna vuoden takaiseen. Yli puolella se oli laskenut ja niistä useimmilla merkittävästi eli noin kolmanneksella.

Kolmannes työntekijöistä ollut lomautettuna

Tuontihakkeen lisäksi hakkureiden töitä on kyselyn mukaan vienyt metsäteollisuuden sivuvirtojen kuten purun ja kuoren käyttö metsähakkeen sijasta. Myös lauhat säät verottivat kysyntää.

Alan yritysten työntekijöistä 30 prosenttia on ollut lomautettuna keväästä tähän asti.

Yrittäjiä pyydettiin arvioimaan myös tulevaa kehitystä. Yksikään kyselyyn vastannut yrittäjä ei ennakoinut kysynnän kasvua. Noin puolet arvioi kysynnän pysyvän ennallaan. Puolet arvioi kysynnän vähenevän hieman tai merkittävästi.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut