Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Hus: Koronarokotteen toimitusten epävarmuus vaikeuttanut rokotusten suunnittelua

Koronarokotteen toimitusten epävarmuus on vaikeuttanut rokotusten suunnittelua, ilmoitti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) sosiaali- ja terveysministeriölle (STM). Husin mukaan osaltaan myös muuttuneet ohjeistukset ovat tuoneet vaikeuksia rokottamisen suunnitteluun.

STM lähetti selvityspyynnön koronarokotteiden määrästä ja jakelusta sekä Husille että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille Tyksille.

Ministeriö sai vastaukset perjantaina. STM katsoo niiden perusteella, että erityisvastuualueiden sairaanhoitopiireillä ja kunnilla on selkeät suunnitelmat koronarokotteiden jakelusta tulevina viikkoina.

Ministeriö ilmoittaa olevansa tyytyväinen Husin ja Tyksin selvityksiin sekä niiden perusteluihin.

– Nyt pystymme paremmin yhdessä käymään keskustelua valtakunnallisesta rokotusten etenemisestä, sanoo osastopäällikkö Tuija Kumpulainen ministeriön tiedotteessa.

Hus on annostellut rokotetoimituksia kuntiin

Selvitysten mukaan rokotteet sijaitsevat erityisvastuualueella useassa pisteessä sairaanhoitopiireissä ja suurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Hus Apteekissa oli keskiviikkona vajaat 12 500 rokoteannosta. Hus ilmoittaa "vaiheistaneensa" rokotusten toimituksia kuntiin, koska nyt käytössä oleva Pfizerin ja Biontechin valmistama rokote edellyttää säilytystä syväjäädytyksessä. Rokote säilyy sulattamisen jälkeen viisi vuorokautta jääkaapissa.

– Kuntiin on lähetty rokotteita vain sellaiset määrät, jotka varmuudella voidaan antaa viiden vuorokauden sisällä. Rokotteet annetaan ajanvarauksella, kertoo toimialajohtaja Kerstin Carlsson Hus Apteekista tiedotteessa.

– Eritahtisesta aloituksesta huolimatta kaikki alueen kunnat ovat saaneet oman osuutensa.

Ensi viikon täydennys puolet aiemmin luvatusta

Seuraava rokotetäydennys Hus Apteekkiin on tulossa ensi viikon puolivälissä. Sen määräksi ennakoidaan vajaat 7 000 rokotetta, noin puolet aiemmin luvatusta määrästä.

– Yllättäen pienentyneen rokotemäärän vuoksi ajanvarauksia ei kuitenkaan ole ollut tarpeen perua tällä eikä ensi viikolla. Olemme pystyneet toimittamaan rokotuspisteisiin aiemmin suunnitellun mukaiset rokotemäärät tällä viikolla, Carlsson lisää.

Rokotteiden jakeluun ovat vaikuttaneet Husin mukaan myös päivittyneet ohjeet. Aluksi ohje kehotti varaamaan tehosterokotteita, jotta varmistetaan niiden riittävyys kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Vuodenvaihteen jälkeen tuli ohje, jonka mukaan toista rokoteannosta ei tarvitsekaan säästää tehosterokotusta varten.

Rokotevarasto osoitti tarpeellisuutensa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan jokaiselle sen saamalle rokoteannokselle on yksityiskohtainen käyttösuunnitelma kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

– Mitään uutta ei ole tullut asiassa esiin täällä, kertoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä STT:lle perjantaina.

Pietilä muistutti, että sairaanhoitopiirin erityisvastuualueeseen kuuluvat myös Porin, Vaasan ja Ahvenanmaan alueet.

– Meidän on varastoitava koronarokotteet siihen asti, että kunnat voivat ottaa ne vastaan. Esimerkiksi Ahvenanmaalle menee rokote-eriä 2–3 viikon välein.

Koska rokotteiden määrä on supistunut aiemmin luvatusta, niiden varasto on Pietilän mukaan osoittanut jo nyt tarpeellisuutensa.

– Ilman sitä emme olisi voineet antaa tehosterokotetta osalle ensimmäisen rokotteen aiemmin saaneista.