Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wall Streetillä syntyi kamppailu nettimeemeistä riehaantuneiden piensijoittajien ja vipurahastojen välillä, pelimerkkeinä miljardit dollarit – Nokian osake nousi liki 40 prosenttia New Yorkin pörssissä

Internetmeemeistä innostuneet piensijoittajat ovat saaneet aikaan yhden kaikkien aikojen merkillisimmistä ilmiöistä Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla. Kamppailun keskiössä on kurjistuva pelikauppaketju Gamestop , joka on raketoinut huimiin kurssinousuihin, kun piensijoittajat ryhtyivät ostamaan sen osakkeita kaksin käsin.

Gamestopin liiketoiminnassa ei ole tapahtunut mitään käännettä. Pelien myynti on toki vilkasta, mutta kauppapaikat ovat siirtyneet nettiin, eikä kivijalkakaupoille ole enää juuri mitään virkaa.

Ostointoa lietsoi vipurahaston ilmoitus, että se on myynyt Gamestopin osaketta lyhyeksi eli käytännössä lyönyt vetoa sen puolesta, että osakkeen kurssi laskee edelleen. Kun liuta piensijoittajia osti osaketta, meni vipurahaston suunnitelma pieleen ja se joutui ostamaan osaketta entistä kalliimmalla kärsien miljardien tappiot.

Piensijoittajien innoittajana näyttää toimineen keskusteluyhteisö Redditin alaryhmä WallStreetBets, jolla on yli kolme miljoonaa tilaajaa. Ryhmässä vaihdetaan innolla sijoitusvinkkejä ja kehuskellaan markkinamenestyksellä.

Joidenkin analyytikkojen mielestä tilannetta voisi kuvata asetelmaksi "nörtit vastaan Wall Street".

WallStreetBets suljettiin muilta kuin tilaajilta muutamaksi tunniksi torstain vastaisena yönä Suomen aikaa, mutta avautui uudelleen myöhemmin.

Viranomaiset tarkkailevat

Alaryhmän seuraajat ovat olleet ostoksillaan niin aktiivisia, että Gamestopin osake nousi maanantaina 18 prosenttia, tiistaina 115 prosenttia lisää ja kimposi keskiviikkona 135 prosenttia.

Äärimmäiset kurssiliikkeet ovat herättäneet huolta markkinamanipulaatiosta, ja tilannetta tarkkaillaan jo Valkoisessa talossakin.

– Taloustiimimme, mukaan lukien valtiovarainministeri Janet Yellen ja muut, seuraavat tilannetta. Tämä on hyvä muistutus, että osakemarkkinat eivät ole ainoa merkki taloutemme terveydentilasta, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

Yhdysvaltojen finanssimarkkinoita valvova Securities and Exchange Commission (SEC) ilmoitti niin ikään tarkkailevansa tilannetta.

Gamestopin ympärillä vellova draama ei ole ohi, vaan ilmiö on levinnyt muihinkin osakkeisiin.

Teslan perustaja Elon Musk lietsoi intoa entisestään tviittaamalla linkin WallStreetBetsiin ja hehkuttamalla "Gamestonk!". Stonk on nettislangia sanalle stock eli osake.

Nokia tempautui mukaan

Ilmiö on tarttunut Gamestopin lisäksi myös koronakriisistä pahoin kärsineeseen elokuvateatteriyhtiö AMC Entertainment Holdingsiin ja kanadalaiseen BlackBerryyn , joka oli takavuosina iso peluri kännykkämarkkinoilla. Suomalaiskulmaa tilanteeseen tuo pörssissä pitkään rämpinyt Nokia , joka on niin ikään lähtenyt selittämättömään nousuun.

Nokia nousi keskiviikkona liki 6,5 dollariin New Yorkin pörssin sulkeuduttua. Nousua nähtiin noin 38,5 prosenttia.

Nokian nousujohteisesta pörssipäivästä teki erikoisen se, että yhtiöllä ei ollut mitään uutista kerrottavanaan. Nokia tiedotti, ettei se ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista tiedoista tai toiminnassa tapahtuneista muutoksista, jotka voisivat selittää osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin.