Jyväskylässä eilen ennätys, 106 uutta koronatartuntaa – alkuiltaan mennessä todettu 16 tartuntaa lisää

Jyväskylässä todettiin keskiviikkona kaikkiaan 106 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä STT:lle. Lukumäärä nousi vielä 25 tartunnalla myöhään illalla varmistuneista tuloksesta.

Kaupunki tiedotti keskiviikkona uusien koronatartuntojen päiväkohtaisesta ennätysmäärästä, kun iltakuuteen mennessä oli todettu 81 uutta tartuntaa. Reilusti yli tuhat ihmistä on asetettu karanteeniin.

Torstaina tartuntaryväs kasvoi entisestään, kun kello 17 mennessä niitä oli todettu 16 lisää. Jyväskylän kaupunki kuitenkin rauhoittelee tiedotteessaan, että tilanne on kokonaisuudessaan rauhoittunut kaupungissa.

Keskiviikon tartunnoista yli 80 on lähtöisin yhdestä ravintola-altistuksesta viime viikon torstailta. Jyväskylän kaupungin mukaan paikallisessa ravintolassa järjestettiin opiskelijoille suunnattu tapahtuma, johon osallistui 150 henkilöä.

Terveydenhuollossa ruuhkaa

Maanantaina kaupunki järjesti opiskelijoille suunnatun massatestauksen opiskelija-asuntojen läheisyydessä. Näytteitä otettiin 150 oireiselta. Tartuntojen selkeää alkuperää ei kuitenkaan tiedetä.

Kaikkien näytteiden tuloksia ei ole vielä saatu. Kaupunki olettaa, että tartuntoja todetaan vielä tämän päivän aikana lisää.

Kaupungin terveydenhuollossa on ruuhkaa tartuntojen jäljityksen ja karanteenien asettamisen suhteen.

– Tässä on varmaan 30–40 ihmistä vielä tavoittamatta eiliseltä päivältä ja karanteenit asettamatta. Tässä on vielä iso työ tälle päivälle, Käsmä sanoi aamuyhdeksän aikaan.

Kaikki ravintolassa altistuneet testataan, Käsmä kertoo. Lisäksi lauantaina kohdennetaan uusi massatestaus opiskelijoille. Näytteistä tutkitaan myös muuntoviruksen mahdollisuus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen kertoi torstain koronatilannekatsauksessa, ettei vielä ole tietoa siitä, onko Jyväskylän tartuntaryppäässä kyse virusmuunnoksesta.

– Asiaa kyllä tutkitaan, Salminen sanoi.

"Ravintolassa ei ollut tapahtumaa"

Tartuntaketjun on kerrottu saaneen alun Heidi's Bier Barissa järjestetyssä opiskelijatapahtumassa. Ravintolan omistavan Rekom Groupin operatiivinen johtaja Mikki Lahtinen kertoo STT:lle, ettei ravintolassa ollut erikseen järjestettyä tapahtumaa.

– Se oli meille täysin normaali torstai-ilta, ja kävijämäärä oli normaali arki-illan kävijämäärä. 150 ihmistä oli koko illan kävijämäärä, Lahtinen kertoo.

Keskisuomalainen uutisoi, että suuri osa asiakkaista oli vaihto-opiskelijoita. Lahtisen mukaan ravintolalla ei ole tarkempaa tietoa siitä, keitä asiakkaat olivat.

Lahtinen kertoo, että ravintola on tilava ja istumapaikat pöydän ääressä löytyvät kaikille, ja myös omille seurueille, jos asiakasmäärä on 150 ihmisen luokkaa. Hän huomautti, että turvavälejä pystyy jokainen halutessaan noudattamaan.

Lahtisen mukaan ravintola noudattaa tarkasti viranomaisten antamia ohjeistuksia.

– Meillä on Jyväskylässä avi (aluehallintovirasto) tehnyt tarkastuksen vajaa kaksi kuukautta sitten ja todennut, että tartuntatautilain edellyttämät toimenpiteet ovat kunnossa. Edelleen jatkamme ohjeiden noudattamista ja lisäämme tiedottamista ja asiakkaiden ohjaamista, Lahtinen sanoo.

Yritys on omatoimisesti päättänyt sulkea ravintolan toistaiseksi koronatilanteen takia.

Heidi's Bier Bar -ketjun ravintoloita on myös Helsingissä, Porissa, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Lahtisen mukaan näissäkin ravintoloissa noudatetaan yhdenmukaisesti viranomaisten ohjeista.

Ammattikorkeakoulu ei ota ulkomailta opiskelijoita

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) ilmoitti torstaina, ettei se ota vastaan opiskelijoita ulkomailta enää kevätlukukauden ja kesän aikana. Vain jo maahan saapuneet tai tammikuun 28. päivän aikana matkustavat tai matkalla olevat opiskelijat otetaan enää vastaan. Jo saapuneiden vaihto-opiskelijoiden osalta JAMK on noudattanut 14 vuorokauden etäopiskelusääntöä.

Opetus järjestetään etänä niille, jotka eivät pääse Suomeen kevätlukukauden aikana.

Syynä ovat tiedotteen mukaan opiskelijoiden keskuudessa ilmi tulleet tartuntaketjut sekä uusien ja helpommin tarttuvien virusmuunnosten aiheuttama riski.

Yliopisto siirtyi etäopetukseen

Jyväskylän yliopisto kertoi aiemmin keskeyttävänsä lähiopetuksen helmikuun loppuun asti. Yliopisto ilmoitti saaneensa terveysviranomaiselta suosituksen jatkaa lähiopetuksen keskeytystä kaupungin akuutisti huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Lisäksi yliopisto perui tälle ja ensi viikolle suunnitellut yliopiston tiloissa toteutettavat tentit. Yliopiston tiloja ei ole tänä aikana sallittua käyttää myöskään kokoontumispaikkana esimerkiksi ryhmätöiden tekemiseen.

Lähiopetusta on yliopiston mukaan järjestetty alkuvuoden aikana vain välttämättömissä oppiaineissa tarkoin turvajärjestelyin.

Kaupunginsairaalan kotisairaalan hoitajista lähes puolet karanteeniin

Myös Jyväskylän kaupunginsairaalan kotisairaalan hoitajista lähes puolet on asetettu karanteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi. Tämän vuoksi kotisairaalan hoidon tarpeen arvioinnin yksikkö ei ole toiminnassa eikä kotisairaalan oteta uusia potilaita helmikuun 8. päivään asti.

Kaupungin tiedotteen mukaan hoitoa järjestellään parhaillaan siten, että toimintaa voidaan muilta osin jatkaa mahdollisimman normaalisti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut