Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa tulee voimaan maskipakko kaikessa julkisessa liikenteessä

Yhdysvalloissa kasvomaskin käytöstä tulee pakollista kaikessa julkisessa liikenteessä maanantai-illasta lukien, kertoo uutiskanava CNN.

Maskin käyttämättä jättämisestä ei alkuvaiheessa rangaista, mutta Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen mukaan tottelemattomuudesta voidaan tulevaisuudessa tehdä rangaistavaa, jos maskipakosta lipsutaan.

Maskipakko koskee myös takseja ja kyytijakopalveluita.

Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden allekirjoitti heti virkakautensa aluksi asetuksen, jonka myötä kaikkiin liittovaltion rakennuksiin ja osavaltioiden väliseen liikenteeseen tuli maskipakko. Samalla hän haastoi amerikkalaiset käyttämään maskia sadan päivän ajan, jotta valtoimenaan riehuva koronaviruspandemia saataisiin aisoihin.

Yhdysvalloissa on rekisteröity eniten koronavirustartuntoja koko maailmassa.

Norjassa puretaan ensi viikolla koronarajoituksia

Norjassa on määrä purkaa maan pääkaupungin Oslon ja sen ympäristön tiukkoja koronarajoituksia keskiviikosta lukien, kertoo maan terveysministeri Bent Höie.

Oslon seudulla otettiin käyttöön erittäin tiukat koronarajoitukset uusien, entistä tarttuvampien virusmuunnosten myötä. Muun muassa kaikki sellaiset kaupat, joiden aukiolo ei ollut välttämätöntä, suljettiin.

– Tartuntojen määrä Norjassa laskee koko ajan, minkä lisäksi meillä on nyt parempi käsitys epidemiasta ja sen levinneisyydestä, ministeri perusteli.

Keskiviikkona muun muassa kaikki sellaiset kaupat, jotka eivät sijaitse ostoskeskuksissa, voivat avata ovensa. Sama koskee myös ravintoloita, jotka eivät kuitenkaan saa tarjoilla alkoholia.

Koulut palaavat alueella niin ikään vähitellen lähiopetukseen.

Itävallan hiihtokeskuksien koronasääntöjä kiertäneille tuhdit sakot

Satakunta Itävallan hiihtokeskuksiin luvatta tullutta nuorta ulkomaalaisturistia on saamassa yli 2 000 euron sakot kukin koronarajoitusten kiertämisestä, kertoo brittilehti Guardian .

Sakotettavien joukossa oli muun muassa tanskalaisia, ruotsalaisia ja brittejä. Suomalaisia ei tiettävästi ollut mukana.

Osa St Antonin hiihtokeskukseen tulleista nuorista oli ilmeisesti saanut yösijan hotellissa valehtelemalla olevansa työnhaussa. Hotellimajoitusta saa tarjota vain liikematkalaisille.

Hiihtokeskukset ovat saaneet pitää hissit ja rinteet auki, mutta majoitusta ei saa tarjota. Sääntöihin on kuitenkin jäänyt porsaanreikä, joka sallii muu muassa laskettelunopettajien koulutuksen ja majoittamisen koronasulun aikana. Kurssit ovat poikineet useita tartuntaryppäitä.

Itävallassa on menossa jo kolmas laaja koronasulku sitten pandemian alun. Esimerkiksi kaikki ei-välttämättömät liikkeet ovat olleet suljettuina tapaninpäivästä saakka.

Itävallassa on rekisteröity runsaat 7 700 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta. Maassa on vajaat yhdeksän miljoonaa asukasta.

---

Lähteenä myös NTB ja TT