Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Britannia haluaa osaksi Tyynenmeren vapaakauppa-aluetta

Euroopan unionista irtautunut Britannia haluaa osaksi Tyynenmeren vapaakauppa-aluetta. Britannia kertoi lauantaina hakevansa Tyynenmeren kumppanuussopimuksen (CPTPP) jäsenyyttä.

Britannian kauppaministeri Liz Trussin on määrä anoa maanantaina virallisesti Britannian jäsenyyttä vapaakauppa-alueeseen. Kauppaministeriön mukaan Britannian ja Tyynenmeren valtioiden välisten neuvottelujen odotetaan alkavan vielä tänä vuonna.

Yhdentoista valtion allekirjoittama kumppanuussopimus allekirjoitettiin Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan vuonna 2018.

Sopimusta avataan muun muassa Australian ulko- ja kauppaministeriön sivuilla . Vuoden 2018 lopulla CPTPP tuli voimaan Australiassa, Kanadassa, Japanissa, Meksikossa, Uudessa-Seelannissa ja Singaporessa. Vuoden 2019 puolella sopimus tuli voimaan vielä Vietnamissa.

Sopimuksen on määrä tulla voimaan myös Bruneissa, Chilessä, Malesiassa ja Perussa 60 päivää sen jälkeen, kun kukin maa on ratifioinut sen.

CPTPP on Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen eli TPP:n seuraaja. Aiempi sopimus allekirjoitettiin vuonna 2016, mutta se ei tullut voimaan Yhdysvaltain peruttua osallistumisensa neuvotteluiden jo loputtua.

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump veti maan pois sopimuksesta pian valtaan astumisensa jälkeen. Trump vaati Yhdysvaltojen irtaantumista sopimuksesta jo presidentinvaalikampanjassaan. Hän luonnehti sopimusta muun muassa "työpaikkojen tappajaksi".

Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeen laadittu CPTPP on käytännössä TPP-sopimus ilman Yhdysvaltoja.

Johnson: Taomme uusia kumppanuuksia

Britannia hakee vapaakauppa-alueen jäsenyyttä noin vuosi sen jälkeen, kun maa irtautui muodollisesti Euroopan unionista. Britannian EU-eron siirtymäaika loppui 2020 ja 2021 vuodenvaihteessa, jolloin päättyi muun muassa ihmisten ja palveluiden vapaa liikkuvuus Britannian ja 27 EU-maan välillä.

Britannian ja EU:n uutta kauppasuhdetta määrittelevä sopimus sai lainvoiman viime tingassa ennen siirtymäajan päättymistä. Britannia liittyi EU:n edeltäjän Euroopan talousyhteisön EEC:n jäseneksi vuoden 1973 alussa.

Toisin kuin CPTPP, Euroopan unioni ei ole vapaakauppasopimus vaan sisämarkkinat, jossa ihmiset, tavarat, palvelut ja raha liikkuvat yhtä vapaasti maasta toiseen kuin maan sisällä.

– Vuosi EU:sta lähtemisemme jälkeen, me taomme uusia kumppanuuksia, jotka tuovat mittavaa taloudellista hyötyä Britannian kansalle, Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi.

Britannia olisi CPTPP-sopimukseen liittyessään ensimmäinen kumppanuussopimukseen liittyvä valtio, joka ei ole ollut mukana allekirjoittamassa alkuperäistä sopimusta. Johnsonin mukaan tämä on osoitus saarivaltion kunnianhimosta tehdä kauppaa ystävien ja kumppaniensa kanssa ympäri maailmaa parhain mahdollisin ehdoin sekä halua olla kansainvälisen vapaakaupan esitaistelija.

Trussin mukaan sopimukseen liittyminen toisi valtavia mahdollisuuksia. Hänen mukaansa tämä voisi laskea tuontitulleja muun muassa autonvalmistajien ja viskintuottajien osalta. Lisäksi hän kertoo sopimuksen voivan tuoda tullessaan töitä ja vaurautta Britanniassa asuville.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 7.16: Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen lyhenne on TPP, ei TTP niin kuin jutussa aiemmin väitettiin.