Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin asianajajat virkarikosoikeudenkäynnin alla: Ex-presidentti ei yllyttänyt väkivaltaan

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin asianajajien mukaan Trumpia ei voi pitää vastuullisena loppiaisen väkivaltaisuuksiin yllyttämisestä.

Trumpin lakitiimi julkaisi maanantaina yli 70-sivuisen perustelun siitä, miksi senaatin ei pitäisi antaa Trumpille langettavaa tuomiota tiistaina alkavassa virkarikosoikeudenkäynnissä.

Lakitiimi kirjoitti pitävänsä senaatin virkarikosoikeudenkäyntiä perustuslain vastaisena, koska Trump ei ole enää presidentti. Asianajajat syyttivät demokraatteja poliittisesta teatterista, joka on heidän mukaansa vaaraksi demokratialle.

– Sen sijaan, että he olisivat auttaneet kansakuntaa toipumaan tai ainakin keskittyneet kongressitalolle hyökänneiden lainrikkojien syyttämiseen, edustajainhuoneen puhemies ja hänen liittolaisensa ovat kylmästi yrittäneet valjastaa kaoottisen tilanteen omaksi poliittiseksi hyödykseen, lakitiimi kirjoitti CNN:n mukaan.

Edustajainhuone asetti Trumpin tammikuussa virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisen takia. Edustajainhuone katsoi Trumpin yllyttäneen kannattajansa hyökkäämään kongressitalolle loppiaisena. Mellakoinnin yhteydessä kuoli viisi ihmistä.

Virkasyyte nostettiin Trumpin ollessa presidenttinä, mutta virkarikosoikeudenkäyntiä ei ehditty pitää senaatissa hänen virkakautensa aikana.

"Trump käytti sanaa 'taistella' vertauskuvallisesti"

Lakitiimin mukaan Trumpia ei voi syyttää väkivaltaan kiihottamisesta, ja hänen syyttämisensä siitä on "yksinkertaisesti absurdia". Asianajajien mukaan Trump kehotti Washingtoniin kokoontuneita kannattajiaan osoittamaan mieltään rauhanomaisesti.

Trump kehotti loppiaisena ennen mellakointia pitämässään puheessa kannattajiaan taistelemaan, mutta ex-presidentin lakitiimin mukaan hän käytti sanaa vertauskuvallisesti. Lakitiimin mukaan Trump myös teki mellakoiden puhjettua töitä tilanteen saamiseksi hallintaan.

Trumpin tuomitseminen vaatisi senaatissa kahden kolmasosan enemmistön, minkä toteutumista on pidetty varsin epätodennäköisenä.

Trump itse ei aio todistaa senaatissa.