Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virkarikosoikeudenkäynti Donald Trumpia vastaan alkaa USA:n senaatissa

Yhdysvaltain senaatissa alkaa tänään virkarikosoikeudenkäynti maan entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun Trumpin kannattajat olivat hyökänneet loppiaisena kongressirakennukseen Washingtonissa.

Mellakoinnin yhteydessä kuoli viisi ihmistä. Nyt oikeutta käydään samassa salissa, missä väkijoukko mellasti vain reilu kuukausi sitten.

Turvajärjestelyt Washingtonissa ovat edelleen tiukkoja, ja pääkaupungin rauhaa on yhä turvaamassa tuhansia kansalliskaartin sotilaita.

Asian käsittely alkaa senaatissa kello 20 Suomen aikaa mahdollisesti jopa neljä tuntia kestävällä keskustelulla siitä, onko koko prosessi ylipäänsä perustuslain mukainen. Trumpin asianajajien mukaan koko virkarikosoikeudenkäynti on perustuslain vastainen, koska Trump ei ole enää presidentti, vaan "yksityinen kansalainen."

Oikeudenkäynnissä syyttäjinä toimivat yhdeksän edustajainhuoneen demokraattia ovat eri mieltä. He julkaisivat maanantaina lausunnon, jonka mukaan kapinaan kiihottaminen oli vakavin rikkomus perustuslakia vastaan, mihin Yhdysvaltain presidentti on koskaan syyllistynyt.

Oikeudenkäynti jatkuu ainakin ensi viikolle

Oikeudenkäynti tuskin loppuu heti alkuunsa, sillä tiistain keskustelun päätteeksi pidettävässä äänestyksessä käsittelyn jatkamista kannattavilla senaatin demokraateilla on puheenjohtajana toimivan varapresidentti Kamala Harrisin äänen turvin niukin mahdollinen enemmistö. Lisäksi muutama republikaanisenaattori on jo aiemmin ilmoittanut pitävänsä käsittelyä perustuslain mukaisena.

Keskiviikkona oikeudenkäynti jatkuu puolustuksen ja syyttäjän kantojen kuulemisella. Molemmille osapuolille on varattu 16 tuntia aikaa näkökantojensa esittämiseen.

Seuraavaksi senaattorit pääsevät esittämään syyttäjille ja puolustajille kysymyksiä. Mahdollisia todistajia voidaan kutsua kuultavaksi, jos enemmistö senaattoreista sen hyväksyy. Trump on jo aiemmin ilmoittanut, ettei aio tulla todistamaan.

Oikeudenkäynnin odotetaan jatkuvan ainakin ensi viikolle. Joka tapauksessa prosessista odotetaan lyhyempää kuin Trumpin edellisestä oikeudenkäynnistä, joka kesti kolme viikkoa.

Trump tekee historiaa kahdella virkasyytteellään

Trumpin tuomitsemista voimasuhteiltaan tasaväkisessä senaatissa pidetään erittäin epätodennäköisenä. Tuomio vaatisi kahden kolmasosan enemmistön eli kaikkien 50 demokraatin lisäksi vähintään 17 republikaanisenaattorin tuen.

Senaatissa on monia republikaaneja, jotka suhtautuvat Trumpiin nihkeästi. Monen heistä kuitenkin uskotaan laskelmoivan, että Trumpia vastaan äänestämisestä on poliittisesti enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä Trump on edelleen hyvin suosittu republikaaniäänestäjien keskuudessa.

Edustajainhuoneessa virkasyytteen puolesta äänesti kaikkien demokraattien lisäksi 10 republikaania. Jotkut republikaanit ovat arvostelleet Trumpin toimintaa loppiaisena, mutta sanoneet pitävänsä virkasyytettä kansaa tarpeettomasti jakavana toimena.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti. Hän on myös ensimmäinen, jota vastaan käydään senaatissa oikeutta presidenttikauden jo päätyttyä.

Ensimmäisen virkasyytteensä Trump sai joulukuussa 2019 Ukraina-skandaalin takia. Senaatti kuitenkin vapautti hänet syytteestä.

Biden aikoo keskittyä muihin asioihin

Ennen Trumpin presidenttikautta vain kaksi presidenttiä Yhdysvaltain historiassa oli asetettu virkasyytteeseen.

Vaikka langettava tuomio senaatissa ei entisen presidentin kohdalla johtaisikaan viraltapanoon, olisi sillä konkreettista merkitystä, sillä senaatti voisi halutessaan myös päättää estää Trumpia pyrkimästä enää julkiseen virkaan.

Trumpin puolustusasianajajat ovat sanoneet, että Trump ei ollut vastuussa loppiaisen mellakoinnista. Heidän mukaansa Trump ei yllyttänyt kannattajiaan väkivaltaan, vaan puhui vertauskuvallisesti, kun hän kehotti heitä loppiaisen puheessaan taistelemaan.

Presidentti Joe Biden ei aio käyttää aikaa edeltäjänsä virkarikosoikeudenkäynnin seuraamiseen, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kertoi maanantaina. Bidenin on arvioitu haluavan Trumpin virkasyyteprosessin mahdollisimman nopeasti pois alta, jotta hän voi keskittyä täysillä oman poliittisen ohjelmansa kuten talouden elvytyspaketin toteuttamiseen.

Biden ei ole ottanut kantaa siihen, pitäisikö Trumpin saada langettava tuomio, vaan on sanonut asian olevan senaatin käsissä.