Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

S-ryhmän marketit ennätykseen – ravintoloiden ja hotellien tulokset romahtivat

S-ryhmän liiketulos putosi viime vuonna 196 miljoonaan euroon toissa vuoden 345 miljoonasta eurosta. Koko S-ryhmän veroton vähittäismyynti supistui 0,7 prosenttia vajaaseen 12 miljardiin euroon.

Osuuskauppojen ja SOK :n yhteenlaskettu vähittäismyynti putosi 11,6 miljardiin euroon 11,7 miljardista eurosta.

Markettien myynti kasvoi vajaat 8 prosenttia pääosin ruokamyynnin vetämänä. Sen sijaan matkailu- ja ravitsemiskauppa menetti lähes puolet myynnistään ja valui tappiolle.

– Markettiemme myynti ampaisi voimakkaaseen kasvuun heti koronakriisin alettua maaliskuussa, ja hyvä kasvutahti jatkui vuoden loppuun saakka. Arviomme mukaan ruokakaupan myynti kasvoi kivijalassa markkinaa enemmän, kertoo vuodenvaihteessa SOK:n pääjohtajana aloittanut Hannu Krook tiedotteessa.

Myös Prismojen käyttötavarakauppa ja rautakaupan vertailukelpoinen myynti olivat hyvässä kasvussa.

Krookin mukaan ruoan verkkokaupassa myynti kasvoi markkinaa hitaammin lähinnä kapasiteetin rajallisuuden vuoksi.

– Tänä vuonna otamme verkkokaupoissa pitkiä kehitysharppauksia, hän lupaa.

Sokotel vaikutti voimakkaasti tulokseen

Hotelli- ja ravintola-alalla erityisesti SOK:n hotellitoimintaa operoiva tytäryhtiö Sokotel kärsi pääkaupunkiseudun liikematkailijoiden ja turistien puutteesta, mikä vaikutti voimakkaasti SOK-yhtymän tulokseen.

– On erittäin valitettavaa, että matkailu- ja ravitsemiskaupan vuosia jatkunut hyvä ja tuloksekas työ hyytyi koronan tyrmäysiskuun, Krook sanoo.

Korona vaikutti ABC-liikenneasemaketjun myyntiin liikenteen vähentyessä. ABC:n tulos laski vajaat 15 prosenttia, mutta ketju ylsi silti voitolliseen tulokseen. Tavaratalo- ja erikoisliikekaupan myynti aleni vajaat 20 prosenttia kaupunkien ydinkeskustojen hiljennyttyä, ja toimiala teki tappiollisen tuloksen.