S-ryhmän liiketulos putosi viime vuonna 196 miljoonaan euroon toissa vuoden 345 miljoonasta eurosta. Koko S-ryhmän veroton vähittäismyynti supistui 0,7 prosenttia vajaaseen 12 miljardiin euroon.
Osuuskauppojen ja SOK :n yhteenlaskettu vähittäismyynti putosi 11,6 miljardiin euroon 11,7 miljardista eurosta.
Markettien myynti kasvoi vajaat 8 prosenttia pääosin ruokamyynnin vetämänä. Sen sijaan matkailu- ja ravitsemiskauppa menetti lähes puolet myynnistään ja valui tappiolle.
– Markettiemme myynti ampaisi voimakkaaseen kasvuun heti koronakriisin alettua maaliskuussa, ja hyvä kasvutahti jatkui vuoden loppuun saakka. Arviomme mukaan ruokakaupan myynti kasvoi kivijalassa markkinaa enemmän, kertoo vuodenvaihteessa SOK:n pääjohtajana aloittanut Hannu Krook tiedotteessa.
Myös Prismojen käyttötavarakauppa ja rautakaupan vertailukelpoinen myynti olivat hyvässä kasvussa.
Krookin mukaan ruoan verkkokaupassa myynti kasvoi markkinaa hitaammin lähinnä kapasiteetin rajallisuuden vuoksi.
– Tänä vuonna otamme verkkokaupoissa pitkiä kehitysharppauksia, hän lupaa.
Sokotel vaikutti voimakkaasti tulokseen
Hotelli- ja ravintola-alalla erityisesti SOK:n hotellitoimintaa operoiva tytäryhtiö Sokotel kärsi pääkaupunkiseudun liikematkailijoiden ja turistien puutteesta, mikä vaikutti voimakkaasti SOK-yhtymän tulokseen.
– On erittäin valitettavaa, että matkailu- ja ravitsemiskaupan vuosia jatkunut hyvä ja tuloksekas työ hyytyi koronan tyrmäysiskuun, Krook sanoo.
Korona vaikutti ABC-liikenneasemaketjun myyntiin liikenteen vähentyessä. ABC:n tulos laski vajaat 15 prosenttia, mutta ketju ylsi silti voitolliseen tulokseen. Tavaratalo- ja erikoisliikekaupan myynti aleni vajaat 20 prosenttia kaupunkien ydinkeskustojen hiljennyttyä, ja toimiala teki tappiollisen tuloksen.