Suomessa 548 uutta koronavirustartuntaa – Hus-alueella brittimuunnoksen osuus tartunnoista lähenee jo puolta

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan virukseen liittyviä kuolemia on todettu Suomessa nyt 723.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi 132 ihmistä, joista 30 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut eilisestä kymmenellä.

Aiemmin tänään raportoitiin 548 uutta koronatartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 546, mikä on 663 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana. Viimeisen viikon aikana on raportoitu hieman enemmän tartuntoja kuin edellisen viikon aikana.

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt todettu 51 595 koronatartuntaa.

Hus haluaisi tiuke ntaa kokoontumisrajoituksia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoo esittäneensä tiukempia kokoontumisrajoituksia sairaanhoitopiirin alueelle. Hus toivoo, että yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä laskettaisiin kymmenen sijasta kuuteen henkeen.

– Viime viikolla Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän kokouksessa esitimme, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekee päätöksen, jossa yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä on kuusi aiemman kymmenen sijaan. Osa osallistujista halusi aikalisän ennen päätöstä, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo tiedotteessa.

Hus toivoo, että asiasta päästäisiin yksimielisyyteen torstaina koronakoordinaatioryhmän kokouksessa. Lopullisen päätöksen tekee aluehallintovirasto.

Taustalla on todettujen koronavirustartuntojen kohonnut määrä. Husin mukaan tartuntoja todettiin sairaanhoitopiirin alueella viime viikolla 1 650, mikä vastaa viime vuoden huippuviikkoina todettuja määriä.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) kutsui Twitterissä Husin esittämää muutosta näennäiseksi.

– Yleisötilaisuudet on jo käytännössä kielletty. Riskitilanteet ja -paikat tunnistetaan, mutta niitä ei saada kiellettyä. Voisiko avi kiristää otetta? Kaipaan kaupunkilaisjärkeä toimenpiteisiin, Razmyar tviittasi.

Muunnosten osuus kasvanut Uudellamaalla

Husin mukaan myös virusmuunnokset leviävät kiihtyvään tahtiin Uudellamaalla.

Suurimmasta osasta positiivisista koronavirusnäytteistä etsitään niin kutsuttua S-geeninegatiivisuutta, koska noin 90 prosenttia näytteistä, joissa sitä ilmenee, todetaan virusmuunnoksiksi. Helmikuun ensimmäisellä viikolla tutkituista näytteistä noin 46 prosenttia oli S-geeninegatiivisia, kun aiemmilla viikoilla vastaavat luvut olivat 31 ja 9 prosenttia.

– Viimeisen parin kuukauden aikana on havaittu laajoja tartuntaketjuja, joissa jopa kymmeniä henkilöitä on sairastunut lyhyessä ajassa. Virusvarianttitartunnan saaneilla ei ole enää käytännössä kytköksiä ulkomaanmatkailuun, vaan tartunta on saatu kotimaassa, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo tiedotteessa.

THL:n mukaan muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on koko Suomessa todettu yhteensä 449. Tapauksista 427 on koronaviruksen brittimuunnosta ja 22 eteläafrikkalaista virusmuunnosta.

Rokotettuja 230 000, haittavaikutusilmoituksia noin 500

Koronavirusrokotteen on THL:n tietojen mukaan saanut keskiviikkoon mennessä vajaat 230 000 ihmistä. Kasvua rokotteen saaneiden määrässä on noin 13 000 edellispäivän lukuihin. Yli 80-vuotiaiden ikäryhmässä rokotettuja on 90 000.

Kaksiosaisen rokotteen molemmat rokoteannokset on nyt saanut vajaat 69 000 ihmistä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut yhteensä 522 haittavaikutusilmoitusta koronavirusrokotteista. Lähes kaikki ilmoitukset on tehty kauemmin käytössä olleesta Pfizerin ja Biontechin rokotteesta, ja vain muutama Modernan rokotteesta.

Vajaa kolmasosa ilmoituksista on luokiteltu vakaviksi. Yleisimpiä haittoja näissä ilmoituksissa olivat päänsärky, kuume ja väsymys.

Tiistaihin mennessä oli tehty 21 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrotaan potilaan menehtyneen.

Yksi ilmoitus koski työikäistä potilasta, jolla oli kuoleman selittävä sairaus jo ennen rokottamista. Muilla potilailla oli ollut pitkälle edenneitä perussairauksia. Heistä 17 oli yli 80-vuotiaita.

Potilaista kymmenellä ei ilmennyt rokottamisen jälkeen selkeitä oireita, ja menehtymisen arvioitiin liittyvän muihin sairauksiin. Kymmenelle potilaista nousi kuume tai yleisvointi lähti laskuun rokottamista seuraavina päivinä. Heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin, mutta rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin poissulkea, Fimea arvioi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut