Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Perussuomalaisten ja SDP:n kannatus lähes tasoissa, Koskelan murhasta syytettyjä poikia kuullaan suljetuin ovin, Yhdysvaltain mönkijä laskeutui Marsin pinnalle

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS-gallup: Perussuomalaisten ja SDP:n kannatus lähes tasoissa

Oppositiopuolue perussuomalaisten ja pääministeripuolue SDP:n kannatus on lähes tasoissa, kertoo Helsingin Sanomien mielipidemittaus.

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, perussuomalaisia äänestäisi 21,1 ja SDP:tä 21,0 prosenttia vastaajista. Molempien kannatus näyttää pysyvän melko vakaana.

Kolmantena on oppositiopuolue kokoomus 16,4 prosentin kannatuksella ja neljäntenä hallituspuolue keskusta 11,0 prosentilla.

Suurin heilahdus verrattuna tammikuun mittaukseen oli hallituspuolue vihreillä, joita äänestäisi nyt 9,9 prosenttia. Laskua oli 0,7 prosenttiyksikköä.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn haastateltiin lähes 2 500 ihmistä tammi-helmikuussa. Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Koskelan murhasta syytettyjä poikia kuullaan suljetuin ovin

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu Koskelan epäillyn murhan käsittely. Vuorossa on tänään ikätoverinsa murhasta syytettyjen poikien ja todistajien kuuleminen. Poikia kuullaan suljetuin ovin.

Kolmen tekoaikaan 16-vuotiaan pojan syytetään kohdistaneen uhriin väkivaltaa useiden tuntien ajan joulukuun 4. päivänä Helsingin Koskelan sairaala-alueella. Tekoon liittyy uhrin nöyryyttämistä eri tavoin.

Syytetyt kiistävät murhasyytteen.

Panimoliitto: Suomalaiset matkustivat myös koronavuonna Viroon edullisen alkoholin perässä

Koronaviruksesta huolimatta viime vuonna matkustettiin Viroon edullisen alkoholin perässä, kertoo Panimoliitto tiedotteessaan.

Tiedotteessa todeltaan, että viime vuonna suomalaisten laivamatkat Viroon vähenivät 66 prosenttia, mutta alkoholintuonti väheni vain vajaalla kolmanneksella.

Alkoholijuomia tuotiin viime vuonna Virosta yhteensä lähes 26 miljoonaa litraa, joka on 11 miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2019.

40 prosenttia viime vuoden matkustajista kertoi, että edullinen hintataso oli ainoa tai merkittävä syy matkustaa laivalla Viroon.

Tulokset käyvät ilmi Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n vuodesta 2014 lähtien toteutetusta haastattelututkimuksesta suomalaisten Viron-matkailusta.

Kempeleessä tukkirekan ja kahden henkilöauton onnettomuus

Pohjois-Pohjanmaan Kempeleessä tapahtui myöhään torstaina tukkirekan ja kahden henkilöauton tieliikenneonnettomuus, jonka seurauksena henkilöautot romuttuivat pelastuslaitoksen mukaan pahoin ja tukkirekan perävaunu päätyi kumolleen ojaan.

Yksi ihminen on viety jatkotarkastukseen. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että onnettomuus tapahtui, kun henkilöautot olivat lähteneet ohittamaan tukkirekkaa. Ajoneuvot olivat matkalla pohjoiseen.

Onnettomuuden seurauksena Nelostie suljettiin liikenteeltä Oulun suuntaan Kempeleen ja Limingan välillä. Liikenne saatiin aamuyöllä välillä kulkemaan.

Nelostie on kuitenkin jouduttu Oulun Lintulan kohdalla sulkemaan Kemiin suuntaavalta liikenteeltä toisen, pienemmän onnettomuuden takia.

Yhdysvallat aikoo rahoittaa maailmanlaajuista koronarokotejakelua neljällä miljardilla dollarilla

Yhdysvallat aikoo rahoittaa maailmanlaajuista koronavirusrokotejakelua neljällä miljardilla dollarilla, kertovat Valkoisen talon virkamieslähteet. Presidentti Joe Bidenin on määrä julkistaa tuki covax-ohjelmalle G7-maiden virtuaalisessa kokouksessa perjantaina.

Maailman terveysjärjestö WHO:n vetämän covax-järjestelyn kautta rikkaat maat voivat tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa. Uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltain tukisummasta puolet on määrä antaa kuun loppuun mennessä ja loput seuraavan kahden vuoden aikana.

G7-maiden johtajien on määrä keskustella kansainvälisestä yhteistyöstä koronapandemian hillitsemiseksi ja tukahduttamiseksi. (Lähde: AFP)

USA:n Biden ja muut länsijohtajat puhuvat tänään etänä Münchenissä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Boris Johnson sekä useat muut länsimaiden johtajat puhuvat tänä iltana Münchenin turvallisuuskokouksen järjestämässä virtuaalisessa tilaisuudessa. Varsinainen turvallisuuskokous johduttiin lykkäämään helmikuulta loppuvuoteen koronapandemian takana.

Erityistilaisuuden teemana ovat Euroopan ja Yhdysvaltain välisen suhteen uudelleenrakennus sekä maailmanlaajuiset haasteet. Kyseessä on presidentti Bidenin ensimmäinen turvallisuuspoliittinen puhe eurooppalaiselle yleisölle.

Omat puheenvuoronsa pitävät myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se on valmis keskustelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta. Yhdysvallat hyväksyi Euroopan unionin kutsun keskustelun aloittamiselle.

Iranin ydinohjelman rajoittamiseksi laadittu sopimus tuli voimaan vuonna 2015. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump veti sittemmin maansa pois sopimuksesta ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Barack Obaman presidenttikaudella solmitussa ydinsopimuksessa ovat mukana myös Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. Sopimuksen kaatuminen on ollut pettymys sekä Yhdysvaltain eurooppalaisille liittolaisille että Venäjälle ja Kiinalle. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain mönkijä laskeutui Marsin pinnalle

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Perseverance-mönkijä laskeutui Marsin pinnalle myöhään torstaina Suomen aikaa. Se lähetti pian ensimmäiset kuvat Maahan.

Kyseessä on jo viides mönkijä, jonka Nasa on lähettänyt tutkimaan punaista planeettaa.

Elämän merkkien etsimisen lisäksi Perseverancen tutkimukset pohjustavat myös mahdollista tulevaa miehitettyä lentoa Marsiin ja ehkä lopulta jopa siirtokunnan perustamista. Tätä varten mukana on muun muassa laite, jolla testataan hapen valmistamista Marsin ilmakehän tarjoamista tarpeista.

Perseverance ei ole ainoa Marsin luona oleva miehittämätön avaruusalus. Viime viikolla Marsin kiertoradalle saapuivat Arabiemiraattien al-Amal-luotain ja Kiinan Tianwen-1-luotain.

Kapanen ja Laine syöttöpisteille, Saroksen Nashvillelle tappio

Jääkiekon NHL:ssä suomalaishyökkääjistä sekä Columbus Blue Jacketsin Patrik Laine että Pittsburgh Penguinsin Kasperi Kapanen pääsivät kasvattamaan syöttöpistesaldoaan.

Kapanen syötti Pittsburghin ensimmäisen maalin ottelussa, joka päättyi joukkueen 4–1-voittoon New York Islandersista.

Laine oli syöttäjänä niin ikään Columbuksen ensimmäisessä maalissa pelissä Nashville Predatorsia vastaan. Ottelu päättyi Columbuksen 3–0-voittoon, kun Nashvillen maalia vahtinut Juuse Saros onnistui torjumaan vain 19 laukausta 21:stä.