Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yksityisten liikuntatilojen sulkemisen mahdollistavat lakimuutokset voimaan maanantaina – viranomaisille mahdollisuus sulkea esimerkiksi kuntosaleja ja kylpylöitä

Eduskunnan perjantaina hyväksymät tartuntatautilain muutokset tulevat voimaan maanantaina, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Muutokset mahdollistavat muun muassa yksityisten liikunta- ja harrastustilojen sulkemisen koronaepidemian hillitsemiseksi.

Kunta tai aluehallintoviranomaiset voivat lakimuutosten jälkeen sulkea koronaepidemian leviämisvaiheessa kahden viikon määräajaksi esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja, kylpylöitä, yleisiä saunoja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja. Tähän asti vain kuntien omia tiloja on voitu sulkea.

Lakimuutokset mahdollistavat myös joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan käytettävien yksityisten tilojen sulkemisen.

Lakimuutokset koskevat myös tanssipaikkoja ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin ja muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja sekä huvipuistoja, sisäleikkipuistoja ja eläintarhojen sisätiloja.

Sen sijaan sulkemismahdollisuus ei koske esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskuksia tai eläintarhojen ulkotiloja.

Laki on voimassa kesäkuun loppuun.

– Tämän sääntelyn soveltamiskynnys on korkea. Päätöksen voi tehdä vain laissa säädetyin kriteerein, jos aiemmat toimet eivät ole riittäviä epidemian leviämisen estämiseksi, hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen sanoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa

Tuskin heti ryhdytään sulkemaan

Ruuhonen ei usko, että ainakaan heti maanantaina viranomaiset olisivat sulkemassa yksityisiä liikunta- ja harrastustiloja Uudellamaalla, missä koronatilanne on kaikkein vakavin.

Ruuhonen muistutti STM:n tiedotustilaisuudessa, että asiakastilojen sulkemiset ovat vasta viimesijainen keino koronaepidemian torjunnassa ja että kriteerit tällaisten keinojen käytölle ovat korkeat.

Kriteereinä sulkemiselle on taudin korkea ilmaantuvuus alueella ja se, että alueella on tautiryppäitä, jotka leviävät hallitsemattomasti, sekä lisäksi se, että alueen sairaanhoito on kuormittumassa olennaisesti.

– Ainakaan tämänhetkisen tiedon mukaan ei välttämättä olla maanantaina siinä tilanteessa, että tällaista sulkemispäätöstä olisi tehtävissä, mutta kuten tiedämme, tilanne elää koko ajan, Ruuhonen sanoi.