Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen poliisipäällikkö: Trumpin kannattajat saapuivat kongressitalolle "valmistautuneena sotaan"

Yhdysvaltain kongressin oman poliisin entisen johtajan Steven Sundin mukaan kongressiin loppiaisena hyökänneet olivat saapuneet paikalle valmistautuneena.

– Nämä rikolliset tulivat valmistautuneena sotaan, Sund sanoi tiistaina.

Sund puhui Yhdysvaltain senaatissa, jossa on järjestetty tänään ensimmäinen kuuleminen turvallisuuspuutteista, jotka johtivat mielenosoittajien pääsyyn maan kongressiin loppiaisena. Sundin kommenteista kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN .

Sund arvioi omassa lausunnossaan tapahtumien olleen koordinoituja. Hänen mukaansa ihmiset olivat tulleet mielenosoitukseen mukanaan muun muassa kiipeilyvarusteita ja räjähteitä.

"Tiedustelutiedot eivät varoittaneet koordinoidusta iskusta"

Tiistaina lainvalvontaviranomaiset kertoivat päättäjille, että mahdollisiin rajoitettuihin väkivaltaisuuksiin oltiin valmistauduttu loppiaisena. CNN kertoo, että heidän mukaansa tiedustelutiedot eivät kuitenkaan olisi varoittaneet kongressitalon valtausyrityksen kaltaisesta koordinoidusta hyökkäyksestä.

Sund kertoi kahden senaatin komitean järjestämässä yhteiskuulemisessa, ettei kongressitalon hyökkäys ollut seurausta huonosta suunnittelusta tai epäonnistuneista pyrkimyksistä hillitä pieleen mennyttä mielenosoitusta.

Sund oli hyökkäyksen jälkeen kirjoittanut kirjeessä, että edustajainhuoneen turvallisuudesta vastannut Paul Irving oli ollut huolissaan siitä, miltä joukkojen lähettäminen kongressitalon alueelle näyttäisi. Tästä syystä Irvingin on kerrottu kieltäytyneen lisäjoukkojen lähettämisestä kongressitalolle kaksi päivää ennen loppiaisen tapahtumia.

Irving kiisti Sundin aiemmat väitteet tiistaina senaatin edessä.

Irvingin mukaan loppiaisen alla oli keskusteltu yhdessä lisäjoukkojen tarpeesta, mutta yhteinen näkemys oli ollut, ettei joukoille ole tiedustelutietojen perusteella tarvetta.

Usea jätti tehtävänsä hyökkäyksen jälkimainingeissa

Maan entisen presidentin Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana.

Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta, mutta ex-presidentti vapautettiin odotetusti maan senaatissa, joka käsitteli Trumpin virkasyytettä vasta hänen kautensa päättymisen jälkeen.

Sekä Sund että Irving jättivät tehtävänsä kongressitalon hyökkäyksen jälkimainingeissa. Lisäksi tehtävänsä jätti myös senaatin turvallisuudesta hyökkäyksen aikoihin vastannut Michael Stenger, joka esiintyi tiistaina Sundin ja Irvingin tavoin senaatin edessä.

Stenger kuvaili loppiaisen iskun olleen "väkivaltainen ja koordinoitu hyökkäys" ja arvioi, että kuolonuhrien määrä olisi voinut pahimmassa tapauksessa olla paljon suurempikin.

Demokraattisenaattori: Loppiaisen kapina oli suunniteltu

Senaatin sääntökomitean puheenjohtaja demokraattisenaattori Amy Klobuchar kuvaili CNN :n mukaan tiistaista kuulemista erittäin rakentavaksi. Hän painotti kuulemisen päätteeksi muun muassa sitä, miten siitä ollaan selkeästi yhtä mieltä, että loppiaisen "kapina" oli suunniteltu.

Kongressitalon hyökkääjien näennäinen suunnitelmallisuus on otettu huomioon myös tapahtumiin liittyvissä tutkinnoissa. Liittovaltion syyttäjät ovat muun muassa asettaneet useita äärioikeistoryhmien edustajia syytteeseen ja väittäneet syytettyjen suunnitelleen hyökkäystä viikkojen tai jopa kuukausien ajan, kertoo CNN.

Trumpin virkasyyteoikeudenkäynnin aikana hänen puolustusasianajajansa taas käyttivät mielenosoittajien valmistautuneisuutta hyväkseen. Koska hyökkäys vaikutti olleen ennalta suunniteltu, ei Trump olisi lakimiesten mukaan yllyttänyt joukkoa väkivaltaan hyökkäyksen edellä kannattajilleen pitämässään puheessa.