Ilmastopaneeli löi pöytään Suomen päästövähennystavoitteet vuoteen 2050 asti

Suomen tulisi ilmastopaneelin mukaan vähentää päästöjään rutkasti seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana. SARI GUSTAFSSON / LEHTIKUVA

Eeva Nikkilä-Kiipula, Maria Muilu / STT

Suomen on vähennettävä fossiilisia ja prosessiperäisiä päästöjä vuoden 1990 tasoon nähden vähintään 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja vähintään 90 prosenttia, mieluiten 95 prosenttia, vuoteen 2050 mennessä. Näin katsoo tuoreessa raportissaan Suomen ilmastopaneeli.

Ilmastolakia päivitetään vastaamaan hallitusohjelman tavoitetta, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Ilmastolaki laajennetaan kattamaan myös maankäyttösektori, maaperäpäästöjen vähentäminen sekä hiilinielujen vahvistaminen.

– Kolmen seuraavan vuosikymmenen keskeinen tavoite on päästöjen nopea vähentäminen ja nielujen vahvistaminen. Hiilineutraalius on tärkeä välietappi, mutta se ei riitä Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusten saavuttamiseen, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen tiedotteessa.

Suomen ja muiden vauraiden maiden tulee hänen mukaansa tehdä oma oikeudenmukainen osuutensa globaaleista päästövähennyksistä.

Päästöjä vähennettävä liikenteestä maankäyttöön

Keskeisiä päästöjen vähentämisen osa-alueita ovat energiantuotanto, liikenne, maatalous ja rakennusten energiatehokkuus.

Liikennejärjestelmän energiatehokkuutta tulisi parantaa esimerkiksi julkisilla liikennejärjestelyillä ja lisäksi henkilöautoliikenteen sähköistämisessä olisi varaa petraamiseen, sanoi professori Jyri Seppälä ilmastopaneelin tiedotustilaisuudessa.

Maatalouden osalta yksi päästövähennyksen keino ovat eläintuotannon ja ruokatottumuksien muutokset, jossa kuluttajillakin on suuri merkitys, Seppälä huomauttaa. Muita keinoja maatalouden päästöjen hillitsemiseksi ovat esimerkiksi lannoituksen optimointi, biokaasutuotanto ja turvepeltojen viljelytoiminnan vähentäminen.

Lisäksi tulisi huomioida rakennusten energiatehokkuus ja lämmitysratkaisut. Suomessa on edelleen öljylämmitteisiä taloja, ja öljylämmityksestä tulisi päästä eroon.

Maankäyttösektorilla on ilmastopaneelin mukaan paljon mahdollisuuksia päästöjen vähentämiseen. Maaperän päästöjen osuus on merkittävä. Esimerkiksi maa- ja metsätalouskäytössä olevien turvemaiden päästöjä voitaisiin vähentää huomattavasti, huomauttaa tutkimusprofessori Kristiina Regina.

– Maankäytön osalta eniten päästövähennyksiä on odotettavissa suometsien ja turvepeltojen käsittelyn muutoksista ja lahopuun määrän lisäyksestä, Regina sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut