Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henriksson Ylelle: Kuntavaalit voisivat olla syyskuussa, jos vaaleja pitää siirtää – ensi viikolla pitää käydä "riskikeskustelu"

Jos kuntavaaleja ei voisi koronaepidemian vuoksi järjestää huhtikuussa, niiden seuraava mahdollinen ajankohta voisi olla syyskuussa, arvioi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) Ylen Ykkösaamussa .

Henriksson kuitenkin korosti Ylelle, että kynnys vaalien siirtämiselle on erittäin korkea ja että eduskuntapuolueiden puoluesihteerit päättävät asiasta yhdessä. Gallupsuosiossa paistatellut oppositiopuolue perussuomalaiset on vastustanut vaalien siirtoa.

Henriksson ja puoluesihteerit kokoontuvat uudelleen ensi viikolla, jonka aikana päätös asiasta pitää saada aikaiseksi. Henrikssonin mukaan vaalien terveysturvallisen järjestämisen eteen on tehty hartiavoimin töitä, mutta ensi viikolla pitää käydä "riskikeskustelu".

Turvallisten käytännön järjestelyjen lisäksi pitää ministerin mukaan huomioida, mitä tapahtuu ihmisten mielessä.

– Jos olemme poikkeusoloissa ja jos tautitilanne vielä pahenee ja jos tämän lisäksi vielä joudumme ottamaan käyttöön rajoituksia liikkumiseen, niin silloin haaste järjestää vaaleja huhtikuussa alkaa olla ylipääsemätön, Henriksson sanoi.

Oikeusministeri uskoo, että vaalien äänestysaktiivisuus on jäämässä "hiukan" viime vaalien alle. Vuoden 2017 kuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti noin 59 prosenttia suomalaisista.

– Jos olemme poikkeusoloissa ja on liikkumisrajoitukset, niin sitten saattaa olla, että äänestysprosentti laskee vielä enemmän, Henriksson sanoi.

Vaalit on tarkoitus järjestää näillä näkymin 18. huhtikuuta, mikä on synnyttänyt paljon keskustelua pahenevan koronatilanteen keskellä. Kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 9. maaliskuuta eli alkavan kuun toisena tiistaina.