Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Satoja ihmisiä ehdotettu Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi – listalla muun muassa Greta Thunberg ja Donald Trump

Yli kolmeasataa ihmistä on ehdotettu tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, kertoo Norjan Nobel-instituutti. Listalla ovat muun muassa ilmastoaktivisti Greta Thunberg ja Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump.

Mahdollisten ehdokkaiden nimet pidetään salassa ainakin 50 vuoden ajan, mutta tukijat voivat julkistaa omat ehdokasvalintansa. Trumpia on palkinnon saajaksi ehdottanut ainakin europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.), joka kertoi asiasta Twitterissä viime lokakuussa.

Lisäksi listalta löytyvät esimerkiksi venäläinen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi sekä Valko-Venäjän opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja, joka saapui maanantaina vierailulle Suomeen.

Vaikka yksityishenkilöä, järjestöä tai muuta ryhmää esitettäisiin palkinnon saajaksi, ei tämä tarkoita vielä suoraan sitä, että mahdollinen ehdokas saisi Nobel-instituutin hyväksynnän. Instituutti ottaa vastaan kaikki päteviltä tukijoilta tulevat ehdotukset.

Ehdotuksia otetaan vastaan muun muassa poliitikoilta, aiemmilta palkinnon saajilta sekä yliopistoprofessoreilta.

Koronavuosi näkyi tukijoiden ehdotuksissa

Nobel-instituutin on määrä valita palkinnon saaja lokakuussa. Viime vuonna rauhanpalkinto meni YK:n alaiselle Maailman ruokaohjelmalle (WFP).

Myös tänä vuonna listalta löytyy yksityishenkilöiden lisäksi järjestöjä. Koronapandemian myötä listalle on noussut esimerkiksi useita virustaistelun etujoukoissa olleita järjestöjä ja ryhmiä, kuten Maailman terveysjärjestö (WHO) ja rokoteallianssi Gavi.

Nobel-instituutin johtaja Olav Njölstad kertoi uutistoimistolle, että olisi ollut yllättävää, jos koronavuosi ei olisi jotenkin näkynyt ehdotuksissa.

Lisäksi tukijoiden joukosta on kuulunut myös pyyntöjä, että palkinto menisi lehdistön vapautta ajavalle järjestölle. Ehdolle on esitetty muun muassa Toimittajat ilman rajoja -järjestöä.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli tällä kertaa yhteensä 329. Tähän mennessä eniten ehdokasesityksiä instituutti on saanut vuonna 2016, jolloin se sai yhteensä 379 ehdotusta.