Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle, ennakkoäänestys pitenee kahteen viikkoon

Kuntavaalit siirretään järjestettäväksi 13. kesäkuuta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannattaa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle, kertoo oikeusministeriö Twitterissä .

Eduskuntapuolueet tekivät päätöksen vaalien siirtämisestä kokouksessa, jossa puoluesihteerit neuvottelivat oikeusministeriön väen kanssa aamupäivästä alkaen.

Kuntavaalit piti alun perin järjestää 18. huhtikuuta.

Siirtoa on perusteltu muun muassa terveysturvallisuudella. THL arvioi laskelmissaan oikeusministeriölle, että koronaepidemian jatkaessa kiihtymistään päivittäisiä tartuntoja olisi kuntavaalipäivänä todettu ainakin 2 600 mutta pahimmillaan jopa yli 11 000.

Synkkä ennuste sai puolueita muuttamaan kantaansa nopealla aikataululla.

– Ei tästä tyytyväinen voi olla, mutta on tämä varmasti parempi kuin muuttaa suunnitelmia juuri ennen vaaleja. Ihmisten terveys on etusijalla, sanoi STT:lle SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Vaalien siirtämisen lisäksi ennakkoäänestysaikaa ollaan pidentämässä kahteen viikkoon yhdestä viikosta. Siten mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranisivat oikeusministeriön mukaan. Ennakkoäänestys järjestetään aikavälillä 26.5.–8.6.

Perussuomalaiset on kertonut julkisesti vastustavansa siirtoa. Puoluesihteeri Simo Grönroos sanoi aiemmin tänään STT:lle, että perussuomalaiset vastustaa vaalien siirtoa myös kesäkuulle, joten yhteisymmärrystä siirtämisestä ei tulla saavuttamaan.

– Ei näihin siirtoihin ole perusteita. Jos katsotaan maailmalle, siellä on järjestetty paljon, paljon pahemmissa koronatilanteissa vaaleja. Rapauttaa demokratian uskottavuutta, jos puolitoista kuukautta ennen vaaleja niitä lähdetään siirtämään, hän kertoi aamulla ennen kokousta.

Eristyksessä olevillekin äänestysmahdollisuus

Ennakkoäänestysaikaa kuntavaaleissa pidennetään kahteen viikkoon, kertoo oikeusministeriö. Siten mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.

Ennakkoäänestys järjestetään aikavälillä 26.5.–8.6.

– Tämä tarkoittaa, että myös eristyksessä olevilla olisi mahdollisuus äänestää joko äänestysajan alussa tai viimeistään vaalipäivänä, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotustilaisuudessa.

Oikeusministeriön mukaan vaalien siirtoon kesäkuulle johti nopeasti pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua. Henrikssonin mukaan demokratian kannalta huonoin vaihtoehto olisi, että kuntavaaleja jouduttaisiin siirtämään vasta hetki ennen vaalien alkua.

– Tämä on nyt se, mitä tämä epidemiatilanne vaatii, Henriksson totesi.

Kuntavaalien siirtämistä kesäkuulle puoltaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvio siitä, että riskiryhmät on kesäkuussa jo ehditty rokottaa hyvin kattavasti.