Maailman terveysjärjestö WHO: Astra Zenecan koronarokotteen käytön lopettamiseen ei ole syytä

Euroopan lääkevirasto (EMA) on linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. AFP / LEHTIKUVA

STT

Astra Zenecan koronarokotteen käytön lopettamiseen ei ole mitään syytä, ilmoittaa YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO. Useat maat ovat kertoneet keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin vuoksi.

WHO:n edustajan Margaret Harrisin mukaan perusteita käytön keskeyttämiseen ei ole.

Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan toistaiseksi kuten tähänkin asti.

Useat maat keskeyttivät käytön veritulppatapausten vuoksi

Useat maat kertoivat torstaina keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön veritulppatapauksien vuoksi. Euroopan lääkevirasto (EMA) kuitenkin linjasi, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.

Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.

Torstaihin mennessä Suomessa ei ollut raportoitu yhtäkään rokotteeseen liittyvää veritulppatapausta. Fimean mukaan tilannetta seurataan sen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä.

Thaimaa keskeytti Astra Zenecan koronarokotteen käytön

Thaimaa ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä toistaiseksi rokotukset Astra Zenecan koronarokotteella mahdollisen veritulppariskin vuoksi.

Maan terveysviranomaisten mukaan kyseessä on varotoimi, vaikka yhteyttä rokotteen ja veritulppien välillä ei toistaiseksi ole todistettukaan.

Astra Zenecan rokotteen paneminen jäihin sai myös maan pääministerin Prayut Chan-O-Chanin perumaan televisioesiintymisensä, jonka aikana hänen oli määrä julkisesti ottaa koronarokote.

– Rokotusten on oltava turvallisia thaimaalaisille, ei tässä ole syytä hätäillä, perusteli maan rokoteryhmää neuvova asiantuntija Piyasakol Sakolsatayadorn.

Torstaina Tanska, Norja, Islanti, Italia ja Romania keskeyttivät toistaiseksi rokotukset Astra Zenecalla kokonaan tai lopettivat nykyisen rokote-erän käytön veritulppariskin vuoksi. Jo aikaisemmin useat maat olivat toimineet samoin.

Muun muassa Britannia, Australia, Meksiko ja Filippiinit ovat kertoneet jatkavansa Astra Zenecan rokotteen käyttöä

Astra Zenecalla vaikeuksia paikata vajetta EU:lle

Astra Zeneca ei saa paikattua EU-rokotetoimituksiaan tuonnilla Yhdysvalloista ja Intiasta, kertovat uutistoimistot.

Ruotsalais-brittiläinen lääkeyhtiö oli kertonut jo aiemmin pystyvänsä toimittamaan EU:lle alle puolet sovituista annoksista.

Yhtiön oli kuitenkin tarkoitus paikata vajetta muun muassa Yhdysvalloista ja Intiasta saatavilla annoksilla. Bloombergin ja TT:n mukaan Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergström on kertonut yhtiön sittemmin ilmoittaneen, että vientikiellot estävät tämän.

Lisäksi Astra Zenecan oli määrä hakea lisäannoksia Britanniasta, mutta myös tämä on estynyt. Britanniasta tulevien annosten toimitusten epäonnistuminen johtuu sopimuksellisista seikoista.

Bergströmin mukaan kyseisistä maista oli onnistuttu löytämään yhteensä noin 75 miljoonaa lisäannosta toisen vuosineljänneksen varalle, mutta toimitukset EU:lle eivät nyt onnistu.

Yhdysvalloista ei ole odotettavissa rokotteita lähiaikoina

Reutersin EU-lähteiden mukaan Yhdysvallat on kertonut EU:lle, ettei Astra Zenecan Yhdysvalloissa valmistettuja rokotteita kannata odottaa saapuvan lähiaikoina unionin alueelle.

Reutersin diplomaattilähteen mukaan Euroopan komissio olisi puolestaan kertonut keskiviikkoisessa kokouksessa jäsenmaille, ettei unionin kannata odottaa saavan tässä kohtaa rokotteita Yhdysvalloista.

Bloombergin mukaan Astra Zeneca on toimittamassa EU-maille kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä noin 76 miljoonaa rokoteannosta suunnitelluista 180 miljoonasta annoksesta. Uutistoimiston tiedot perustuvat yksittäisen EU-maan toimitusennusteisiin, jotka on suhteutettu EU:n tasolle unionin rokotehankintaohjelman jakeluperiaatteisiin pohjautuen.

Bloombergin ja Reutersin mukaan Astra Zeneca ei ole suostunut kommentoimaan asiaa. Myöskään EU-komission edustajalta ei liiennyt kommenttia Bloombergille.

Reutersin mukaan Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi toimittajille, että Yhdysvallat on tehnyt selväksi, että se keskittyy varmistamaan omien kansalaistensa rokottamisen. Suorat ostot ovat sen sijaan hänen mukaansa maiden ja yhtiöiden välisiä asioita. Astra Zenecan rokotteelle ei ole vielä annettu hyväksyntää Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut