Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen koronarokotekattavuus on Pohjoismaiden korkein, maskien käyttö on lisääntynyt junissa maskipakon myötä

Suomessa on raportoitu 691 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viikon jakson tartuntamäärät jatkavat yhä kasvuaan. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 1 909 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koko epidemian aikana tartuntoja on Suomessa varmistunut yhteensä 66 006.

Myös koronatartuntojen ilmaantuvuus on nousussa. Ilmaantuvuudella kuvataan tartuntojen määrää kahden viikon ajalta sataatuhatta asukasta kohden. Ilmaantuvuusluku on koko Suomessa nyt lähes 158 viimeisen kahden viikon ajalta.

Suurin ilmaantuvuus on yhä Ahvenanmaalla, missä on todettu reilut 351 tapausta sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta. Perässä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus), jossa ilmaantuvuusluku on 326. Myös Varsinais-Suomessa ollaan yli valtakunnallisen keskiarvon ilmaantuvuusluvulla 223,5.

Kainuun sairaanhoitopiirissä on maan helpoin koronatilanne, sillä siellä ilmaantuvuusluku on vain seitsemän.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n torstaina päivittämän tilannekatsauksen mukaan esimerkiksi Ruotsissa ilmaantuvuusluku on liki 528, Norjassa noin 119 ja Tanskassa noin 124. Virossa puolestaan tartuntojen ilmaantuvuus on jopa 1 397 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Rokotteen saaneita jo lähemmäs 600 000

THL:n rokotusrekisterin mukaan koronavirusrokotteen on Suomessa saanut yli 586 000 ihmistä. Luku on noussut perjantaista yli 25 000:lla.

Valtaosa rokotteen saaneista on yli 80-vuotiaita, joista lähes 234 000 on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen. Kaksiosaisen rokotteen toisen annoksen saaneita on reilut 86 000.

Rokotekattavuus Suomessa on ensimmäisen annoksen osalta nyt 10,5 prosenttia ja toisen annoksen osalta 1,5 prosenttia.

Suomen luku on kärkipäässä, kun verrataan esimerkiksi Pohjoismaihin ja Viroon.

Kaikkien vertailumaiden rokotekattavuus lähtentelee kuitenkin jo kymmentä prosenttia. Maiden terveysviranomaisten mukaan kattavuus on tuoreimpien tietojen mukaan Tanskassa 9,9, Virossa 9,6, Ruotsissa 9,3 ja Oxfordin yliopiston tietokannan mukaan Islannissa noin 10 ja Norjassa reilut 8 prosenttia. Kaikkien maiden terveysviranomaiset eivät suoraan ilmoita kattavuutta nettisivuillaan. Oxfordin tietokannassa voi olla maakohtaisia viiveitä.

VR: Ketään ei ole poistettu junasta maskipakon vuoksi

Kasvomaskien käyttö on VR:n junissa lisääntynyt torstaina voimaan tulleen maskipakon myötä entisestään, kertoo VR:n viestintäpäällikkö Mira Linnamaa STT:lle.

Maskin käytössä on konduktöörien havaintojen perusteella jonkin verran alueellista vaihtelua. Eniten maskeja käytetään pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa, vähemmän taas niillä alueilla, joilla epidemiatilanne on rauhallisempi.

Joissain junissa maski on ollut käytössä kaikilla matkustajilla, Linnamaa kertoo.

Maskiton matkustaja voidaan myös siirtää

Jos matkustajalla ei ole maskia, häneltä kysytään ensin, onko hänellä terveydellistä estettä, joka estää maskin käytön.

– Jos ei ole mitään terveydellistä estettä, pyritään myymään asiakkaalle maski. Jos se ei onnistu, ja ei halua ollenkaan käyttää maskia, pyritään siirtämään hänet mahdollisimman kauas muista asiakkaista, Linnamaa kertoo.

Lähijunissa maskeja ei ole myynnissä, mutta konduktööri voi tarvittaessa antaa sellaisen.

– Jos menee ihan häiriötilanteeksi ja asiakas ei suostu mihinkään vaihtoehtoihin, viimeinen keino on junasta poistaminen.

Ketään ei Linnamaan mukaan ole poistettu junasta maskipakkoon liittyvän häiriötilanteen vuoksi. Matkustajia on jonkin verran siirretty, mutta pääosin maskittomat asiakkaat on saatu käyttämään maskia.

– Monestihan tilanne saattaa olla vain se, että on unohtanut maskin esimerkiksi kotiin ja sitten myydään maski.

Maskien myynti ei ole merkittävästi lisääntynyt VR:n kaukojunissa maskipakon myötä, sillä lähes kaikilla on oma maski. Myös lähijunissa maskien käyttö on hyvin yleistä.

Terveydellisiä esteitä vain harvalla

Maskin käytön estävään terveydelliseen syyhyn ovat vedonneet vain yksittäiset asiakkaat. Todistusta terveydellisestä esteestä ei tarvitse esittää.

– Kyllä me luotamme asiakkaisiin ja luotamme siihen, että ihmiset ovat vastuullisia tässä haastavassa epidemiatilanteessa. Uskomme, että väärinkäytökset ovat ihan yksittäisiä tapauksia, Linnamaa sanoo.

Asiakkaat ovat Linnamaan mukaan suhtautuneet maskipakkoon ymmärtäväisesti, ja uudesta linjasta on tullut paljon kiittävää palautetta. VR:n mukaan helmikuussa tehdyssä asiakaskyselyssä 65,5 prosenttia vastaajista toivoi maskipakkoa juniin.

Toisaalta on kysytty myös sitä, millä juridisilla perusteilla juniin voidaan säätää maskipakko. Perusteena ovat matkustusehdot, joihin maskipakko on nyt lisätty, Linnamaa kertoo.

– Kun asiakas ostaa meiltä lipun, hän samalla sitoutuu näihin ehtoihin.

Jos asiakas kuitenkin on ostanut lipun ennen ehtojen muuttumista, eikä halua maskia käyttää, ei sitä voida häneltä vaatia.

– Tässäkin tapauksessa uskomme, että asiakkaat ovat vastuullisia ja ymmärtävät, että maskipakolla on tarkoitus suojella henkilökuntaa ja matkustajia, Linnamaa sanoo.

Helsingin lähijunien matkustajilta vaaditaan maskia

Helsingin seudun liikenteessä (HSL) maskipakko tuli voimaan lauantaina. Tarkastajien arvion mukaan maskin käyttäjiä oli iltapäivään mennessä ollut selkeästi aiempaa enemmän, noin 90 prosenttia matkustajista, kertoi HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen STT:lle.

Maskiton matkustaja voi saada kehotuksen maskin käyttöön HSL:n tarkastajalta, järjestyksenvalvojalta tai junan konduktööriltä. Kuljettajat eivät työturvallisuus- ja liikenneturvallisuussyistä puutu maskin käyttöön.

Jos kehotus ei tuota tulosta, matkustajalle tarjotaan mahdollisuutta siirtyä istumaan väljempään paikkaan. Maskittomuuden takia matkustajia ei liikennevälineestä poisteta.

Tarkastajat pyrkivät pitämään mukana pientä määrää maskeja, joita voidaan tarvittaessa jakaa matkustajille. Määrä on kuitenkin rajallinen, eikä maskeja riitä jaettavaksi kaikille, Hulkkonen huomauttaa.

Kuten VR:llä, maskia ei tarvitse käyttää, jos siihen on terveydellinen este.

Turun seudun joukkoliikennejärjestelmä Fölissä ja Tampereen seudun joukkoliikennejärjestelmä Nyssessä maskipakko tulee voimaan maanantaina. Myös useat muut joukkoliikenneyhtiöt ovat ilmoittaneet edellyttävänsä maskin käyttöä kulkuvälineissään.