Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Korona on vähentänyt käteisen käyttöä merkittävästi, Hollanti keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön, Beyonce rikkoi ennätyksen Grammy-gaalassa

Käteisen käyttö on vähentynyt merkittävästi Suomessa korona-aikana. Esimerkiksi Keskon kehitysjohtaja Juha Andelinin mukaan käteisen käyttö väheni noin kymmenen prosenttiyksikköä viime vuoden aikana.

Myös S-ryhmässä on havaittu käteisen käytön väheneminen. S-ryhmälle käteisrahahuollon palveluita tarjoavan Reila Palveluiden tuotantojohtaja Kaisa Lindholmin mukaan päivittäistavarakaupassa käteistä käytetään enää noin joka viidennessä maksutapahtumassa.

Tarkkaa tilastoa käteisen käytöstä koko maan osalta ei ole olemassa. Kaikki merkit kuitenkin viittaavat Suomen Pankin toimistopäällikkö Heli Snellmanin mukaan käteisen käytön vähenemiseen.

Tampereella ja Turussa alkaa tänään maskipakko joukkoliikenteessä

Tampereen seudulla ja Turun seudulla tulee tänään joukkoliikenteessä voimaan maskipakko.

Kasvomaskia ei tarvitse käyttää, jos matkustaja on alle 12-vuotias tai jos maskin käytölle on jokin terveydellinen este. Kumpikaan toimija ei vaadi todistusta terveydellisistä esteistä.

Maskipakon taustalla on molemmilla alueilla huonontunut koronatilanne.

Vastaavia maskipakkoja ovat asettaneet joukkoliikenteessä aiemmin muun muassa VR ja Helsingin seudun liikenne.

Beyonce rikkoi ennätyksen Grammy-gaalassa – on nyt eniten Grammyja voittanut naisartisti

Yhdysvaltalainen pop-tähti Beyonce on nyt eniten Grammy-palkintoja voittanut naisartisti. Beyonce sinetöi ennätyksensä Yhdysvaltain Los Angelesissa järjestetyssä gaalassa. Artisti voitti 28:nnen Grammy-palkintonsa. Aiemmin ennätys oli hallussa Alison Kraussilla, joka on voittanut palkinnon 27 kertaa.

Grammyt myöntää Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys.

Grammyjen saajiksi oli ehdolla myös suomalaisia, mutta he jäivät palkinnoitta. Radion Sinfoniaorkesterin ja ylikapellimestari Hannu Linnun ehdokkuus tuli parhaasta orkesterilevytyksestä.

Säveltäjä Kaija Saariahon musiikkia sisältävä Oslon filharmonisen orkesterin levytys puolestaan oli ehdolla parhaan klassisen kokoelman Grammy-palkintoon.

Hollanti keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön

Hollannissa terveysviranomaiset ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön kahdeksi viikoksi. Viranomaiset kertoivat syyksi mahdolliset sivuvaikutukset, joista on raportoitu Tanskassa ja Norjassa.

Terveysministeriön tiedotteessa sanottiin, että käyttö keskeytetään varotoimena siksi aikaa, kun rokotetta tutkitaan lisää.

Muutamat maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia. Euroopan lääkevirasto on linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. (Lähde: AFP)

Italiassa alkaa uusi koronasulku

Huonontuneen koronavirustilanteen kanssa kamppailevassa Italiassa on alkamassa uusi tiukka koronasulku. Tästä päivästä lähtien suurin osa Italian alueista luokitellaan punaisiksi eli korkean riskin alueiksi. Alueiden asukkaat on määrätty pysymään kodeissaan ja lähtemään liikkeelle vain välttämättömistä syistä.

Pääministeri Mario Draghi kertoi perjantaina, että tiukemmat rajoitukset jatkuvat pääsiäiseen asti. Pääsiäisen ajaksi koko Italia luokitellaan punaiseksi.

Vuosi sitten Italia oli ensimmäinen koronaviruksen kurittama Euroopan maa. Nyt tilanne on jälleen huonontunut erityisesti aiempaa tarttuvampien virusmuunnosten vuoksi. (Lähde: AFP)

Hollantilaiset suuntaavat vaaliuurnille – pääministeri Rutte tavoittelee jatkokautta

Hollannissa alkaa tänään äänestys parlamenttivaaleissa. Varsinainen vaalipäivä on keskiviikkona, mutta osa äänestyspaikoista avaa ovensa jo tänään, jotta riskiryhmät pääsisivät äänestämään koronaturvallisesti.

Alankomaita yli kymmenen vuotta johtanut Mark Rutte tavoittelee vaaleissa jatkokautta pääministerinä. Gallupien perusteella Rutten keskustaoikeistolainen VVD-puolue yltäisikin jälleen kerran vaalien suurimmaksi. (Lähde: AFP)

Syyrian sota alkoi 10 vuotta sitten – lähes 400 000 ihmishenkeä vaatinut konflikti jatkuu yhä

Syyrian sodan alkamisesta katsotaan olevan tänään kulunut kymmenen vuotta. 15. maaliskuuta 2011 maan suurimmissa kaupungeissa Damaskoksessa ja Aleppossa pidettiin ensimmäiset laajat mielenosoitukset presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Protestiliike johti lopulta sisällissotaan, kun Assadin hallinto tukahdutti mielenosoituksia väkivalloin ja hallituksen vastainen liikehdintä muuttui aseelliseksi. Sota mutkistui vuosien varrella, kun siihen tulivat osallisiksi useat ulkovallat.

Hallitus oli aluksi ahtaalla, mutta Venäjän tultua mukaan sotaan vuonna 2015 Assadin hallinto on päässyt niskan päälle. Sodan loppua ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

Sodassa on kuollut lähes 400 000 ihmistä, ja Syyrian väestöstä yli puolet on joutunut jättämään kotinsa. (Lähde: AFP)

Dallasille voitto Columbuksesta vähämaalisessa pelissä

Jääkiekon NHL:ssä Dallas Stars otti revanssivoiton Columbus Blue Jacketsista vähämaalisessa pelissä, joka ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa.

Dallas teki varsinaisen peliajan ainoan maalinsa ensimmäisessä erässä, kun Joel Kiviranta avitti Joe Pavelskin osumaa. Columbuksen tasoitusta saatiin odottaa kolmanteen erään asti. Pelin vei Dallasille Alexander Radulovin 2–1-maali voittolaukauskisassa.

Yritystä maalintekoon oli kuitenkin molemmilla joukkueilla. Suomalaisvahti Joonas Korpisalo torjui Columbuksen maalilla 34 kertaa, Dallasin kollega Jake Oettinger puolestaan 29 kertaa.

Columbuksen suomalaishyökkääjä Patrik Laine oli jäällä yli 20 minuuttia, mutta jäi jälleen pisteittä.