Turkissa korkeimman oikeuden syyttäjä vaatii maan perustuslakituomioistuinta lakkauttamaan oppositiopuolue HDP:n. Kurdimyönteinen vasemmistopuolue HDP on Turkin parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hallinto on syyttänyt HDP:ta yhteyksistä kurdijärjestö PKK:hon, jonka muun muassa EU on listannut terroristijärjestöksi. HDP on kiistänyt yhteydet.
PKK:n taistelijat ovat sotineet Turkin keskushallintoa vastaan vuodesta 1984 lähtien, ja väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.
Viime vuosina lukuisia HDP:n poliitikkoja on vangittu. Lisäksi monet heistä on syrjäytetty poliittisista viroistaan. Aiemmin tänään Turkin parlamentti päätti viedä HDP:n parlamentaarikolta Ömer Faruk Gergerlioglulta parlamenttipaikan ja syytesuojan.
Oikeuslaitos ei toimi itsenäisesti
Turkin perustuslakituomioistuin voisi periaatteessa hylätä HDP lakkautusvaatimukset, mutta se on hyvin epätodennäköistä. Oikeuden toimintaa ei pidetä itsenäisenä, ja Erdogan on aiemminkin käyttänyt Turkin oikeusjärjestelmää vastustajiensa rankaisemiseen.
HDP onnistui nousemaan Turkin parlamenttiin vuoden 2015 vaaleissa ylittämällä kymmenen prosentin äänikynnyksen. Samalla se vei Erdoganin AKP-puolueelta enemmistöaseman parlamentissa.
Erdoganin arvioidaan pyrkivän HDP:n lakkauttamisella paitsi eliminoimaan kilpailevan puolueen myös haalimaan kannatusta kurdivastaisilta äärinationalisteilta.