Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä käy läpi EMA:n arviota Astra Zenecan koronarokotteesta, USA:n ja Kiinan korkean tason tapaaminen Alaskassa käyntiin jäisissä merkeissä

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä käy läpi EMA:n arviota Astra Zenecan koronarokotteesta

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) käy tänään läpi Euroopan lääkeviraston (EMA) tekemää arviota Astra Zenecan koronarokotteesta.

EMA totesi eilen, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas ja ettei rokotteella ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

EMA:n selvityksen aikana tuli ilmi pieni määrä veritulppatapauksia, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen ei voi täysin sulkea pois. Raportoiduista tapauksista lähes kaikki olivat alle 55-vuotiailla naisilla.

Uutissuomalainen: Suurin osa sairaanhoitopiireistä ei kannata koronarokotusjärjestyksen muuttamista

Suurin osa sairaanhoitopiireistä katsoo, ettei koronarokotusjärjestystä pitäisi Suomessa muuttaa, kertoo Uutissuomalaisen kysely.

Kyselyn perusteella 20 sairaanhoitopiiristä 14 kannattaa nykyistä rokotusjärjestystä ainakin päälinjoiltaan. Kyselyyn vastasi 19 sairaanhoitopiiriä. Vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sekä Lapissa sijaitsevassa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kaivataan selvää muutosta rokotusjärjestykseen.

Suomen rokotusjärjestyksessä on huomioitu väestöryhmiä, joilla on suurin riski sairastua koronan vaikeisiin tautimuotoihin.

Kirjakaupat kovilla hiljenevissä keskustoissa

Kirjakauppojen määrä on vähentynyt Suomessa vuosikymmeniä, mutta alalla on myös pari tuoretta huolenaihetta.

Asiakaskatoa tuo se, että monen paikkakunnan keskusta on hiljenemässä. Näin käy, koska kuntien päätöksillä rakennetaan marketteja sisääntuloteiden varsille, sanoo Info-osuuskunnan puheenjohtaja Mikko Harju.

Toinen kirjakauppojen murheenkryyni on oppivelvollisuusiän nosto. Toisen asteen oppilaat esimerkiksi lukioissa eivät hanki tulevaisuudessa itse oppikirjojaan, vaan kunta hankkii kirjat.

Astra Zeneca otti tyytyväisenä vastaan Euroopan terveysviranomaisten antaman vihreän valon rokotteelleen

Lääkeyhtiö Astra Zeneca otti ilolla vastaan Euroopan lääkevirasto EMA:n ja Britannian terveysviranomaisten torstaina tekemät päätökset, joiden mukaan yhtiön kehittämä koronarokote on turvallinen. Yhtiön mukaan rokoteturvallisuus on sille ensisijaisen tärkeää.

Astra Zenecan rokotteen käyttö oli keskeytetty useassa maassa sen jälkeen, kun heräsi huoli sen mahdollisesta yhteydestä verisuonitukoksiin joidenkin rokotteen saaneiden potilaiden kohdalla.

EMA:n mukaan rokotteella ei ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun. Muun muassa Italia ja Ranska ilmoittivat heti EMA:n ilmoituksen jälkeen aloittavansa jälleen rokotukset. (Lähde: AFP)

USA:n ja Kiinan korkean tason tapaaminen Alaskassa alkoi jäisissä merkeissä

Yhdysvaltain ja Kiinan ulkopoliittisten edustajien kaksipäiväinen korkean tason tapaaminen Alaskassa on alkanut viileissä merkeissä. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kommentoi, että Kiinan toiminta heikentää globaalia vakautta.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat pitää esillä muun muassa Xinjiangin uiguureita, joiden kansanmurhasta maa on syyttänyt Kiinaa. Yhdysvaltoja edustaa myös presidentti Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiinan lähettiläät ovat kehottaneet Yhdysvaltoja luopumaan kylmän sodan mentaliteetista. Kiinaa edustavat ulkoministeri Wang Yi sekä johtava diplomaatti Yang Jiechi. (Lähde: AFP)

Media: Yhdysvalloissa yli 70 demokraattiedustajaa haluaa salaliittoteorioita levittäneelle republikaaniedustajalle potkut kongressista

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneessa 72 demokraattiedustajaa on allekirjoittanut aloitteen, joka antaisi potkut kongressista republikaaniedustaja Marjorie Taylor Greenelle. Asiasta ovat kertoneet muun muassa Independent-lehti ja Fox Newsin toimittaja Twitterissä.

Aloite on määrä tuoda edustajainhuoneen käsittelyyn mahdollisesti jo perjantaina. Sen läpimeno on epätodennäköistä, sillä kongressin jäsenen erottaminen vaatii kahden kolmanneksen määräenemmistöä äänestyksessä.

Puolueensa radikaaleinta siipeä edustava Greene on levittänyt Qanon-liikkeeseen liittyviä salaliittoteorioita. Hänet riisuttiin jo aiemmin komiteapaikoistaan äänin 230–199.

Meksikossa yli tusina ihmistä kuoli rikollisjengin poliisipartioon kohdistamassa väijytyksessä

Keskisessä Meksikossa rikollisryhmä on hyökännyt poliisia vastaan väijytyksessä, jossa surmansa sai 13 ihmistä, kertovat viranomaiset. Poliisisaattuetta vastaan hyökättiin Coatepec Harinasin paikkakunnalla Mexicon osavaltiossa.

Uhrien joukossa oli poliiseja sekä syyttäjäntoimiston edustajia. Viranomaiset eivät nimenneet tiettyä rikollisryhmittymää, jota epäiltäisiin iskun tekijäksi.

Turvallisuusviranomaiset kertoivat käynnistäneensä etsintäoperaation "pelkurimaisen" hyökkäyksen tekijöiden löytämiseksi. Maan samannimisen pääkaupungin naapurissa sijaitsevaa Mexicoa pidetään maan väkivaltaisimpiin kuuluvana osavaltiona. (Lähde: AFP)

Aho teki kaksi maalia Carolinalle, mutta lisää olisi tarvittu - Columbus nappasi jatkoaikavoiton

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanesin suomalaishyökkääjä Sebastian Aho vastasi joukkueensa molemmista maaleista, kun kotikaukalossa oli vastassa Columbus Blue Jackets. Ahon kauden maalisaldo nousi 13:een.

Ahon toisen erän maalien lisäksi Carolina olisi tarvinnut lisää osumia, sillä Columbus puristi jatkoajalla 3–2-voiton. Häviö oli Carolinalle toinen perättäinen. Sitä ennen joukkue oli kahdeksan pelin voittokiidossa.

Columbuksen maalia vartioi suomalaisvahti Joonas Korpisalo, joka torjui 25 kertaa. Joukkuetoveri Patrik Laine oli jäällä vajaat 18 minuuttia, mutta jäi jälleen pisteittä.