Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Raportti nostaa Suomen jälleen onnellisimmaksi maaksi – "Ei tule minään yllätyksenä"

Suomi on jälleen kirjattu maailman onnellisimmaksi maaksi, selviää Maailman onnellisuusraportista eli World Happiness Reportista . Suomi on listan kärjessä nyt neljättä vuotta perätysten.

– Ei tule minään yllätyksenä, että Suomi ottaa taas kerran kärkipaikan maailman onnellisimpana maana Gallup World Poll -kyselystä saadun datan perusteella, tiedotteessa lukee.

– Se (Suomi) on aina sijoittunut korkealle molemminpuolisen luottamuksen mittareilla, jotka ovat auttaneet suojelemaan ihmishenkiä ja elantoja pandemian aikana.

Kakkosena tuoreimman raportin listalla on Tanska, kolmantena Sveitsi, neljäntenä Islanti ja viidentenä Hollanti. Muista Pohjoismaista Norja on sijalla kuusi ja Ruotsi sijalla seitsemän.

Kympin kärjessä ainoa Euroopan ulkopuolinen maa on Uusi-Seelanti.

Listan viimeisenä on Afganistan, sen yläpuolella Zimbabwe ja sen edellä Ruanda.

Viime vuonna dataa saatiin raporttia varten yhteensä 95 maasta. Koska listauksessa huomioidaan kuitenkin aina kolmen edellisen vuoden keskiarvo, yhteensä vertailussa on mukana 149 maata. Maat pidetään mukana listassa, jos niissä on toteutettu yksi tai useampi kysely tutkimuksen tarkasteluvuosina.

Pandemian vähäinen vaikutus yllätti

Tänä vuonna raportissa pyrittiin selvittämään onnellisuuteen vaikuttavien tekijöiden ohella koronaviruspandemian merkitystä ihmisten hyvinvoinnille. Raportin tekemisessä mukana ollut professori John F. Helliwell Brittiläisen Kolumbian yliopistosta sanoo tiedotteessa pitävänsä yllättävänä sitä, että keskimäärin ihmisten omat arviot hyvinvoinnistaan eivät olleet pandemiasta huolimatta laskeneet.

– Yksi mahdollinen selitys on, että ihmiset näkevät covid-19:n yhteisenä, ulkopuolisena ja kaikkiin vaikuttavana uhkana, mikä on kasvattanut solidaarisuutta ja myötätuntoa.

Pandemia vaikutti myös raportin aineistona käytetyn kyselyn toteuttamiseen. Viime vuonna kyselyn koko oli noin kaksi kolmannesta tavanomaisiin vuosiin verrattuna, sillä haastatteluja ei pandemian vuoksi voitu toteuttaa kasvotusten. Muutos ei vaikuta teollistuneiden maiden tuloksiin, sillä niissä suurin osa kyselyistä on toteutettu jo aiemmin puhelimitse.

- - - - - -

korjattu klo 13.36. Aiemmin jutussa kerrottiin maiden järjestys viime vuoden tiedoissa, joita oli vain 95 maasta. Vertailukelpoisessa listauksessa huomioidaan kolmen edellisen vuoden tulos ja näin maita on listauksessa 149. Suomen sijoitus ei muutu.