Norjan pääministerin toimista alkoi poliisitutkinta – järjesti talvilomamatkallaan suurempia kokoontumisia kuin koronarajoitukset sallivat

Norjassa poliisi tutkii, onko pääministeri Erna Solberg rikkonut joko paikallisia tai kansallisia koronarajoituksia. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan Solbergin perheenjäseniä kokoontui helmikuussa talvilomalla syömään kahtena iltana peräkkäin siten, että läsnä oli enemmän kuin sallitut 10 henkeä.

Poliisin edustaja kertoo uutistoimisto NTB:lle, että poliisi selvittää, onko kyse sääntöjen rikkomisesta ja onko luvassa rikosoikeudellisia seuraamuksia. Poliisi ei vielä lupaa tutkinnalle valmistumisaikaa mutta arvioi, ettei selvyyttä saada vielä viikonlopun aikana. Luvattomien tapahtumien järjestäjille voidaan antaa 20 000 Norjan kruunun (alle 2 000 euron sakko) ja osallistujille 10 000 kruunun eli alle 1 000 euron sakko.

Ravintolaillallinen rikkoi rajoituksia

Solberg on itse avannut tapahtumien kulkua Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa. Hän kertoo vuokranneensa talvilomalla asunnon yhdessä perheensä sekä siskonsa perheen kanssa lomakohde Geilosta. Lisäksi hänen toinen siskonsa perheineen vuokrasi asunnon läheltä.

Solberg painottaa, että perheet pyrkivät järjestämään lomansa koronaturvallisesti. Yhtenä iltana he kuitenkin varasivat pöydän ravintolasta Solbergin 60-vuotispäivän kunniaksi luullen, että porukan jakautuminen kolmeen pöytään oli rajoitusten mukaista. Näin ei kuitenkaan Solbergin mukaan ole, koska yli kymmenen hengen yksityinen kokoontuminen ravintolassa katsotaan tapahtumaksi.

Pääministeri sanoo päivityksessään, ettei hän ollut itse ravintolassa paikalla, koska hänen oli mentävä Osloon lääkäriin silmävaivojen vuoksi. Yhteensä läsnä oli 13 ihmistä.

Solberg ymmärtää "vihaisia ja pettyneitä"

Toisena iltana perheet tilasivat sushia, ja heidän tarkoituksenaan oli jakaantua kahteen asuntoon. Kaikki 14 ihmistä jäivät kuitenkin syömään yhdessä toiseen asunnoista, mikä rikkoo rajoituksia.

– Se on suositus, jonka tunnen hyvin, koska olen itse antanut sen, Solberg myöntää tekstissään.

Solberg myös pahoittelee toimiaan ja pyytää niitä anteeksi sekä huomauttaa, että pääministerinä hänellä on erityinen velvollisuus noudattaa sääntöjä. Hän sanoo ajattelevansa erityisesti niitä ihmisiä, jotka ovat joutuneet perumaan asioita, joita he ovat innolla odottaneet.

– Ymmärrän heitä, jotka ovat nyt vihaisia ja pettyneitä.

Norjassa vain kuninkaalla ja diplomaateilla on syytesuoja, joten pääministerille rajoitusten rikkomisesta saattaa tulla seurauksia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut