Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Islannin tulivuorenpurkaus on rauhoittumassa, ihmisille ei aiheudu vaaraa

Islannin pääkaupungin Reykjavikin lähellä myöhään perjantai-iltana alkanut tulivuorenpurkaus näyttää olevan rauhoittumaan päin.

Purkaus on Fagradalsfjall-nimisellä vuorella. Vuoren lähialueilla ei ole asutusta, eikä purkauksesta ole ollut vaaraa ihmisille.

– Purkaus on tässä vaiheessa pieni, ja vulkaaninen aktiivisuus on vähentynyt jonkin verran eilisillasta, Islannin ilmatieteen laitos sanoi tiedotteessa lauantaina.

Laavan peittämä alue on kooltaan alle yksi neliökilometri.

Reykjavikin yötaivas värjäytyi paikallislehtien kuvien perusteella punaiseksi. Tulivuorenpurkauksen vuoksi kaikki lentoliikenne maan päälentokentälle Keflavikiin oli keskeytettynä.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä olemaan lähestymättä purkausaluetta, ja kaikki tiet alueelle olivat jonkin aikaa suljettuina. Purkauksesta tulevien kaasujen ei uskota aiheuttavan vaaraa muualla kuin aivan sen läheisyydessä.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että purkaus voi jatkua muutamien päivien ajan.

Edellinen purkaus alueella 800 vuotta sitten

Rannikkovartioston helikopterista kuvaamasta videosta näkyy, miten laava virtaa ulos halkeamasta. Islannin ilmatieteen laitos arvioi, että halkeama on noin 200 metriä pitkä. Laitos julkaisi rannikkovartioston kuvaaman videon Facebook-sivuillaan .

Fagradalsfjall-vuori sijaitsee Reykjanesin niemimaalla, ja Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan edellinen tulivuorenpurkaus niemimaalla on tapahtunut lähes 800 vuotta sitten, vuonna 1240.

Viranomaiset varoittivat jo pari viikkoa sitten, että tulivuorenpurkaus on todennäköinen, kun Islannissa havaittiin 24. helmikuuta 5,7 voimakkuuden maanjäristys Reykjavikin lähettyvillä Keilir-vuorella. Ensimmäisen järistyksen jälkeen on havaittu epätavallinen määrä pienempiä järistyksiä, yli 50 000. Se on suurin määrä sitten vuoden 1991, jolloin järistyksiä alettiin mitata digitaalisesti.

Maanjäristyksen jälkeen seisminen aktiivisuus on siirtynyt useita kilometrejä lounaaseen Keilir-vuorelta keskittyen Fagradalsfjallin ympäristöön, jossa purkaus lopulta alkoi.

Tulivuorenpurkausten tuhkapilvistä haittaa lentoliikenteelle aiemmin

Islannissa 2000-luvulla tapahtuneista tulivuorenpurkauksista on aiheutunut suuresti haittaa lentoliikenteelle. Huhtikuussa 2010 tulivuori Eyjafjallajökullin purkauksessa taivaalle levisi useiden viikkojen ajan tuhkaa, ja noin 100 000 lentoa peruttiin. Purkaus jätti jumiin tuolloin yli 10 miljoonaa lentomatkustajaa.

Vuotta myöhemmin tulivuori Grimsvötnistä purkautunut tuhkapilvi aiheutti yli 900 lennon perumisen Britanniassa, Skandinaviassa ja Saksassa.

Vuonna 2011 Chilessä Puyehue-tulivuoresta lähtöisin olleet tuhkapilvet sotkivat lentoliikennettä kahteen eri otteeseen Etelä-Amerikassa. Kesäkuun 2011 Puyehuesta purkautunut tuhkapilvi vaikutti lentoihin aina Australiassa ja Uudessa-Seelannissa asti.

---

Lähteenä myös uutistoimistot AFP ja TT.