Turkki on eronnut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvasta sopimuksesta – Järjestö: maassa murhattiin viime vuonna 300 naista

Turkin Istanbulissa marssitiin kansainvälisenä naistenpäivänä naisten oikeuksien puolesta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Turkki on eronnut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lähisuhdeväkivaltaa ja syrjintää torjuvasta kansainvälisestä sopimuksesta. Turkkilaisen uutistoimisto Anadolu Ajansin mukaan presidentti Recep Tayyip Erdogan allekirjoitti irtautumispäätöksen perjantaina.

Vuonna 2011 solmittu Istanbulin sopimus edellyttää hallituksia ottamaan käyttöön lainsäädäntöä, jolla väkivallantekijöitä muun muassa voidaan asettaa syytteisiin perheväkivallasta ja avioliitossa tapahtuvasta raiskauksesta.

Eurooppa-neuvoston pääsihteeri Marija Pejcinovic Buric kommentoi lausunnossaan, että Turkin päätös on valtava vastoinkäyminen pyrkimyksille suojella naisia ja tyttöjä väkivallalta.

Perheväkivalta ja naismurhat ovat merkittävä ongelma Turkissa. Paikallisen kansalaisjärjestön mukaan Turkissa murhattiin viime vuonna 300 naista.

"Naiset pidetään toisen luokan kansalaisina"

Sopimuksesta irtautuminen aiheutti aikaisin lauantaina vihaisia reaktioita, ja sosiaalisessa mediassa naisia on pyydetty osoittamaan mieltään päätöstä vastaan.

Pääoppositiopuolue CHP:n edustaja Gökce Gökcen sanoi, että sopimuksesta eroaminen tarkoittaa sitä, että "naiset pidetään toisen luokan kansalaisina ja että naisten annetaan kuolla".

Muun muassa perheasioista vastaava ministeri Zehra Zümrüt Selcuk näkee, että Turkin lainsäädäntö olisi jo riittävän vahva toteuttamaan tarvittavia lakeja, kirjoittaa valtiojohtoinen Anadolu Ajansi.

Konservatiivien mukaan Istanbulin sopimus vahingoittaisi perheiden yhtenäisyyttä, kannustaisi avioeroon ja antaisi tasa-arvoon vedoten lisää hyväksyntää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Islamistisen ja konservatiivisen AKP-puolueen Erdogan on lähes 20 vuoden ajan vienyt maata konservatiivisempaan suuntaan.

Euroopan neuvoston Istanbulin sopimuksen on aiemmin allekirjoittanut 45 maata sekä Euroopan unioni.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut