Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Maataloutta tuettiin kahdella miljardilla viime vuonna – 40 prosenttia tuista EU:lta

Suomen maataloutta ja maaseudun kehittämistä tuettiin viime vuonna noin kahdella miljardilla eurolla, josta noin 40 prosenttia oli EU-rahoitusta, käy ilmi Ruokaviraston tuoreimmista luvuista.

Suomen saamista EU-tuista kaksi kolmasosaa menee maaseudulle.

Kahdenmiljardin euron summasta leijonanosa oli viljelijätukia, joita maksettiin 1,74 miljardia euron edestä. Viljelijätuilla halutaan turvata kotimainen ruoantuotanto sekä kohtuuhintaiset elintarvikkeet kuluttajille. Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomessa syödystä ruoasta on kotimaista.

Kahdenmiljardin summa sisältää myös muun muassa maaseudun yritysten ja yhteisöjen investointeja, kyläkauppatukea sekä erilaisia koulutus- ja kehittämishankkeita.

Tuensaajia lähes 58 000

Maatilojen ja muiden maaseudun yritysten investointeihin maksettiin yhteensä noin 170 miljoonaa euroa, josta reilut kaksi kolmannesta oli maatalouden investointeja ja loput muiden maaseudun yritysten investointeja.

Rahoituspäätökset tehdään pääasiassa kunnissa ja ely-keskuksissa. Ruokavirasto maksaa tuet näiden päätösten mukaisesti.

Viljelijätuilla pyritään edistämään kestävää kotieläintuotantoa ja ympäristöä huomioivaa viljelyä. Suomalaisista maatiloista 84 prosenttia saa ympäristökorvausta, jonka ehtona on, että tilat suojelevat ympäristöä ja vesistöä.

Tuensaajia oli viime vuonna yhteensä yli 57 800. Tuensaajista lähes 90 prosenttia on maatiloja.