Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Turussa opiskelijoiden tartuntaryppään aiheuttajaksi osoittautui Etelä-Afrikan virusmuunnos, joka näyttää muuntuneen edelleen

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) on löydetty Suomessa uusi, Etelä-Afrikan koronavirusta muistuttava virusmuunnos.

Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan virusmuunnos. Havaittu muunnos ei kuitenkaan ole identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan variantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo.

Asia selvisi Tyksissä tehdyissä laboratoriotutkimuksissa.

– Havaitsimme, että kyseessä on todennäköisesti muuntovirus, ja niin sanottu geenisekvensaatio varmisti, että viruksella on Etelä-Afrikan muunnokselle tyypillisten piirteiden lisäksi useita muita muutoksia. Emme toistaiseksi tiedä, mistä variantti on tullut. Nämä selviävät myöhemmin, kun viruksen koko genomi tunnetaan, sanoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen tiedotteessa.

Ei aihetta muuttaa suosituksia

Vuorisen mukaan kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Asia varmistuu myöhemmin niin sanotussa kokogenomisekvensoinnissa.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko vastaavaa muuntunutta varianttia löytynyt muista maista.

Turun ryppäässä on todettu yli 90 tartuntaa.

Toistaiseksi ei ole osoitettu, että muuntunut Etelä-Afrikan koronavirusvariantti olisi vaikeampi kuin tavallinen. Tartunnan saaneiden oireet ovat olleet melko lieviä, eivätkä sairastuneet ole tarvinneet sairaalahoitoa, tiedotteessa kerrotaan.

Löydös ei sairaanhoitopiirin mukaan anna aihetta muuttaa voimassa olevia suosituksia.

Uusia koronatartuntoja 803

Suomessa raportoitiin tänään 803 uudesta koronavirustartunnasta. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 1 148 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronatartuntoja on koko pandemian aikana todettu Suomessa 73 516.

Koronaviruksen liittyviä uusia kuolemia on tapahtunut THL:n mukaan kaksi. Kuolonuhrien määrä on nyt yhteensä 811. Sairaalahoidossa on lähes 300 koronapotilasta, joista yli 60 saa tehohoitoa.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on THL:n mukaan saanut Suomessa nyt lähes 760 000 henkeä. Määrä on lisääntynyt eilisestä noin 17 000 rokotetulla.

Rokotteen toisen annoksen on saanut lähes 87 700 ihmistä.

Ensimmäisen koronarokotteen annoksen on saanut nyt Suomen väestöstä 13 prosenttia. Toisen rokoteannoksen saaneita on 2 prosenttia suomalaisista.

THL kehottaa viettämään pääsiäistä kotikulmilla

THL kannustaa ihmisiä viettämään pääsiäistä tänä vuonna kotikulmilla läheisten seurassa. Myös palmusunnuntain virpominen kannattaa järjestää ulkona oman lähipiirin kesken.

THL perustelee suositusta sillä, että sosiaalisten kontaktien vähentäminen pienentää riskiä saada koronatartunta. THL toivoo ihmisten miettivän, miten kontakteja pystyisi vähentämään arjessa ja pääsiäisen pyhinä.

Lisäksi THL muistuttaa, että tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia ja eristystä on noudatettava kaikissa tilanteissa eikä karanteenissa tai eristyksessä oleva voi lähteä matkalle.

Vapaa-ajan matkustaminen sekä kotimaassa että ulkomaille kannattaa jättää odottamaan epidemiatilanteen parantumista, THL lisää.

Jos kotipaikkakunnan ulkopuolelle matkustaa, THL:n mukaan olisi tärkeää tarkistaa ennakkoon alueen viranomaisohjeet ja voimassa olevat rajoitukset. Lisäksi olisi hyvä varmistaa, missä pääsee testiin, jos saa koronavirukseen viittaavia oireita.

Turvalliseksi ajanvietteeksi THL suosittelee ulkoilua keväisessä säässä, sillä riski saada koronavirustartunta ulkona liikkuessa on pieni.

Uudellamaalla yli 10 ihmisen asiakastilat pysyvät kiinni pitkälle huhtikuuhun

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa määräystä yli kymmenen hengen asiakastilojen sulkemisesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Asiakastilojen sulkua jatketaan 11. huhtikuuta saakka vakavan epidemiatilanteen saamiseksi hallintaan.

Määräys tilojen sulkemisesta koskee sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoiden tiloja, kuten kuntosaleja, uimahalleja ja yleisiä saunoja.

Sisätiloja on mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta. Ulkotiloissa vastaava raja on 50 ihmistä.

Lisäksi tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Maskipakko näkyy pääkaupunkiseudun liikenteessä

Koronapandemiaan liittyvä kasvomaskien käyttö on yleistynyt pääkaupunkiseudun HSL-joukkoliikenteessä, kertoi Helsingin seudun liikenne (HSL).

HSL:n mukaan maskeja käyttää keskimäärin 90 prosenttia matkustajista. Ennen maskipakon käyttöönottoa maskeja käytti noin 80 prosenttia matkustajista.

HSL otti maskipakon käyttöön 13. maaliskuuta. Aiemmin käytössä oli maskisuositus, joka oli voimassa elokuusta asti.

HSL seuraa maskien käyttöastetta viikoittain, ja luvut perustuvat matkalippujen tarkastajien liikenteessä tekemiin havaintoihin. Tuoreimmat luvut ovat viime viikolta.