Israelin vaalit eivät näytä vieläkään ratkaisevan maan poliittista pattitilannetta – Netanjahulla on suuria vaikeuksia koota enemmistö

Israelin neljännet parlamenttivaalit kahden vuoden sisällä näyttivät odotetusti päättyvän keskiviikkona poliittiseen limboon, koska sen paremmin maata hallitseva oikeistolainen Likud-puolue liittolaisineen kuin hajanainen oppositiokaan eivät olleet saamassa enemmistöä maan parlamenttiin, knessetiin.

Kun liki 90 prosenttia äänistä oli laskettu, pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolue ja sen liittolaiset olivat saamassa 52 paikkaa 120-paikkaiseen knessetiin. Opposition äänisaalis taas oikeutti yhteensä 56 paikkaan.

Netanjahun koalition pelastukseksi voisi muodostua oikeistopuolue Yamina, jonka johtaja Naftali Bennett on Netanjahun entinen liittolainen. Miesten välit ovat sittemmin viilentyneet.

Ongelmana oli kuitenkin se, että Yamina näytti saavan vain seitsemän paikkaa, eli 61 paikan enemmistö ei varmistuisi, vaikka puolue päättäisi tukea Netanjahua.

Bennett ei ole kertonut omia suunnitelmiaan, vaan sanoi lyhyessä lausunnossaan tekevänsä vain sen, mikä on parasta Israelin valtiolle.

Netanjahu itse ylisti vaalitulosta suureksi voitoksi oikeistolle ja vakuutti olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa.

– Minulle sopivat kaikki valituksi tulleet, jotka jakavat meidän periaatteemme. Ketään ei suljeta pois, pääministeri sanoi kannattajilleen.

"Tervejärkinen hallitus"

Likudin vahvin haastaja, keskustalainen Yesh Atid -puolue olisi jäämässä 16–18 paikkaan.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan Yesh Atidin johtaja Yair Lapid on kertonut aloittaneensa jo keskustelut Netanjahua vastustavien oppositiopuolueiden kanssa.

– Teen mitä vain saadakseni Israeliin aikaiseksi tervejärkisen hallituksen, Lapid sanoi Haaretzin mukaan.

Haaretzin mukaan äänestysprosentti oli tiistaina 67,2. Laskua vuoden 2020 vaaleista on lähes neljä prosenttiyksikköä ja äänestäneiden osuus on alhaisin sitten vuoden 2013 vaalien.

Israelissa pidettiin tiistaina jo neljännet parlamenttivaalit kahden vuoden aikana.

Netanjahu, 71, on Israelia pisimpään johtanut pääministeri. Hän on ollut vallassa 12 vuotta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut