Liikkumisrajoituksista keskusteltiin eduskunnassa – Marin: Liikkumisrajoituksia tarvitaan, koska tartunnanjäljitys ja erikoissairaanhoito uhkaavat ylikuormittua

Liikkumisrajoituksia koskevan lakiesityksen lähetekeskustelu alkoi perjantaina eduskunnassa.

Perussuomalaisten Ville Tavion mukaan esityksen haitat ylittävät hyödyt, joita sillä tavoitellaan.

– Liiketilojen sulkeminen ei saatavilla olevan tiedon mukaan vähennä tartuntoja olennaisesti, mutta aiheuttaa valtavat taloudelliset vahingot ja konkurssiaallon. Paljonko masennusta ja itsemurhia työttömyydestä seuraa? hän kysyi retorisesti.

Riikka Purra (ps.) taas kiinnitti huomiota siihen, että lakiesityksessä mainittuihin poikkeuksiin liikkumisrajoituksesta ei kuulunut äänestämään meneminen.

– Onko siis mahdollista, että meillä on liikkumisrajoitukset voimassa, kun meidän pitäisi äänestää?

Marin: Viranomaiset arvioivat rajoitukset välttämättömiksi

Liikkumisrajoituksia koskevan esityksen esitteli pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marinin mukaan koronaepidemia on edennyt pisteeseen, jossa pahimmilla alueilla tartunnanjäljitys on kuormittunut ja erikoissairaanhoidon kantokyky on melko todennäköisesti ylittymässä tulevina viikkoina, ja liikkumisrajoituksia tarvitaan nykyisten rajoitusten lisäksi.

– Hallitus on nojannut lakia esittäessään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön arvioon lainsäädännön välttämättömyydestä. Jos emme toimisi näin, laiminlöisimme velvollisuutemme turvata kansalaistemme perustuslaillista oikeutta elämään, hän sanoi.

Marin myös kiinnitti huomiota siihen, että oikeaa aikaa tällaisen lainsäädännön antamiselle on vaikea arvioida. Epidemiatilanne kun näkyy aina viiveellä ja eduskunta tarvitsee aikaa lainsäädännön käsittelyyn, mutta samalla perusoikeuksia voi rajoittaa vain, jos se on välttämätöntä, oikeasuhtaista ja riittävästi vaikuttavaa.

Heti Marinin jälkeen puhunut, perussuomalaisista erotettu kansanedustaja Ano Turtiainen oli koronakannoissaan täysin eri linjoilla. Hän vastusti puheenvuorossaan liikkumisrajoitusten lisäksi kiihkeästi käytännössä kaikkia hallituksen koronatoimia, maskien käyttöä ja "vihollisen luomia" koronatestejä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut