EU:n johtokaksikon vierailu Turkissa johti "sohvagateen" – Italian pääministeri kutsui Turkin johtajaa diktaattoriksi

EU:n johtokaksikon harvinainen vierailu Turkin pääkaupungissa Ankarassa aiemmin viikolla aiheutti skandaalin, joka on nimetty "sohvagateksi". Jälkimainingeissa Italian pääministeri Mario Draghi sanoi torstaina tapahtuneen osoittaneen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on diktaattori.

Turkki on kutsunut Italian Turkin-suurlähettilään puhutteluun Draghin diktaattori-kommentin takia.

"Sohvagate" syntyi tiistaina, kun Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel olivat aloittamassa keskusteluja Erdoganin kanssa.

Huoneessa oli vain kaksi tuolia, joihin Erdogan ja Michel istuutuivat. Diplomaattisessa arvoasteikossa miesten kanssa samanarvoinen von der Leyen jätettiin seisomaan. Hänen nähtiin levittävän käsiään ja katsoneen suoraan Erdoganiin ja Micheliin.

Lopulta von der Leyen joutui istumaan sivummalla olevalle sohvalle vastapäätä Turkin ulkoministeriä Mevlut Cavusoglua.

Turkki ja EU ovat syytelleet toisiaan istumajärjestelyistä.

EU:n ja Turkin tarkoituksena oli viritellä suhteitaan EU:n johtokaksikon vierailun aikana.

Von der Leyenin seisomaan jättämisestä vaaditaan tutkimusta

Monet Euroopan parlamentin ryhmät vaativat tutkimusta siitä, kuinka von der Leyen jätettiin seisomaan, kun Michel istuutui tuoliin.

– Tämän tapaamisen puitteet eivät näytä perustuneen arvojärjestykseen vaan pikemminkin itsevaltiaan sovinistiseen mielikuvaan, kirjoitti belgialainen Euroopan parlamentin jäsen Assita Kanko virallisessa kysymyksessään Michelille.

EU-parlamentin suurimman ryhmän keskustaoikeistolaisen EPP:n johtaja Manfred Weber puolestaan sanoi Politico-lehdelle, että Ankaran-matkasta oli tullut EU:n johtokaksikon "epäyhtenäisyyden symboli".

Mainos: Länsi-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut