Politiikan uutisissa naisten näkyvyys on noussut tasoihin miesten kanssa – urheilussa on vielä petrattavaa

Naisvetoista hallitusta koskeva uutisointi nosti naiskansanedustajat hienoiseen enemmistöön politiikan uutisoinnissa viime vuonna. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Naiskansanedustajat nappasivat viime vuonna hieman yli puolet kaikkien kansanedustajien maininnoista politiikan uutisissa. Naisten osuus maininnoista oli 52 prosenttia, selviää mediaseuranta- ja analyysitoimisto Retrieverin analyysistä.

Lukemassa on mukana naisvetoista hallitusta koskeva uutisointi. Jos ministerinsalkut jätetään analyysin ulkopuolelle, saavat rivinaiskansanedustajat politiikan uutisten maininnoista vain 29 prosenttia. Kaikista kansanedustajista 45 prosenttia on naisia.

– Kansainvälisestikin huomiota kerännyt pääministeri Sanna Marinin naisvetoinen hallitus on nostanut kotimaassa politiikan uutisoinnin sukupuolijakauman tasoihin miesten kanssa. Naisten osuutta mediamaininnoissa ovat kirittäneet nimenomaan naisministerit, sanoo Retrieverin media-analyysipäällikkö Eevi Alanissi tiedotteessa.

Ministereiden näkyvyys korostuu analyysin mukaan iltapäivälehdissä ja Helsingin Sanomissa , rivinaiskansanedustajat mainitaan sen sijaan useammin maakuntamedioissa.

Urheilijanaisten näkyvyys vain murto-osa miesten näkyvyydestä

Urheilu-uutisissa naisten näkyvyys jää kauas miehistä. Naisten osuus mediamaininnoista oli vain 18 prosenttia.

Vuosi 2020 oli koronapandemian vuoksi monin tavoin poikkeuksellinen, mikä heijastui myös urheilu-uutisointiin, kun lähes kaikki kilpaurheilu keskeytettiin. Myös Tokion olympialaiset siirrettiin.

– Toimittajilla oli tilaisuus tarttua myös normaalisti vähemmälle huomiolle jääviin aiheisiin, ja ilmiöuutisten ja historiajuttujen määrä kasvoi. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat myös uutisoinnin sukupuolijakaumaan, sanoo Alanissi.

Naisten osuus urheilu-uutisoinnissa oli analyysin mukaan suurinta maakuntalehdissä ja Helsingin Sanomissa, ja alhaisinta MTV :llä ja iltapäivälehdissä.

– Valtteri Bottas oli mainituin miesurheilija yli 2 400 maininnalla. Naisista eniten uutisoitiin hiihtäjä Krista Pärmäkoskesta, jonka maininnat kuitenkin jäivät vain kolmannekseen Bottaksen maininnoista, kertoo Alanissi.

Retrieverin analyysi kattaa noin 100 000 politiikka- ja urheiluaiheista artikkelia, jotka on julkaistu kymmenessä suurimmassa kotimaisessa mediassa viime vuoden aikana.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut