Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Politiikan uutisissa naisten näkyvyys on noussut tasoihin miesten kanssa – urheilussa on vielä petrattavaa

Naiskansanedustajat nappasivat viime vuonna hieman yli puolet kaikkien kansanedustajien maininnoista politiikan uutisissa. Naisten osuus maininnoista oli 52 prosenttia, selviää mediaseuranta- ja analyysitoimisto Retrieverin analyysistä.

Lukemassa on mukana naisvetoista hallitusta koskeva uutisointi. Jos ministerinsalkut jätetään analyysin ulkopuolelle, saavat rivinaiskansanedustajat politiikan uutisten maininnoista vain 29 prosenttia. Kaikista kansanedustajista 45 prosenttia on naisia.

– Kansainvälisestikin huomiota kerännyt pääministeri Sanna Marinin naisvetoinen hallitus on nostanut kotimaassa politiikan uutisoinnin sukupuolijakauman tasoihin miesten kanssa. Naisten osuutta mediamaininnoissa ovat kirittäneet nimenomaan naisministerit, sanoo Retrieverin media-analyysipäällikkö Eevi Alanissi tiedotteessa.

Ministereiden näkyvyys korostuu analyysin mukaan iltapäivälehdissä ja Helsingin Sanomissa , rivinaiskansanedustajat mainitaan sen sijaan useammin maakuntamedioissa.

Urheilijanaisten näkyvyys vain murto-osa miesten näkyvyydestä

Urheilu-uutisissa naisten näkyvyys jää kauas miehistä. Naisten osuus mediamaininnoista oli vain 18 prosenttia.

Vuosi 2020 oli koronapandemian vuoksi monin tavoin poikkeuksellinen, mikä heijastui myös urheilu-uutisointiin, kun lähes kaikki kilpaurheilu keskeytettiin. Myös Tokion olympialaiset siirrettiin.

– Toimittajilla oli tilaisuus tarttua myös normaalisti vähemmälle huomiolle jääviin aiheisiin, ja ilmiöuutisten ja historiajuttujen määrä kasvoi. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat myös uutisoinnin sukupuolijakaumaan, sanoo Alanissi.

Naisten osuus urheilu-uutisoinnissa oli analyysin mukaan suurinta maakuntalehdissä ja Helsingin Sanomissa, ja alhaisinta MTV :llä ja iltapäivälehdissä.

– Valtteri Bottas oli mainituin miesurheilija yli 2 400 maininnalla. Naisista eniten uutisoitiin hiihtäjä Krista Pärmäkoskesta, jonka maininnat kuitenkin jäivät vain kolmannekseen Bottaksen maininnoista, kertoo Alanissi.

Retrieverin analyysi kattaa noin 100 000 politiikka- ja urheiluaiheista artikkelia, jotka on julkaistu kymmenessä suurimmassa kotimaisessa mediassa viime vuoden aikana.