Armenian pääministeri erosi, jatkaa tehtävässä kesäkuun vaaleihin asti

Pääministeri Nikola Pashinjanin eroa on vaadittu marraskuusta lähtien, kun hän allekirjoitti tulitaukosopimuksen Azerbaidzhanin kanssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Armenian pääministeri Nikol Pashinjan ilmoitti sunnuntaina eroavansa, mutta sanoi aikovansa jatkaa tehtävän hoitoa kesäkuun ennenaikaisiin vaaleihin asti.

Pashinjanin eroa on vaadittu marraskuusta lähtien. Hän allekirjoitti silloin Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen Azerbaidzhanin kanssa.

Sopimus merkitsi loppua kuusi viikkoa kestäneelle sodalle Vuoristo-Karabahista. Armenia joutui sen myötä luovuttamaan paremmin varustellulle naapurilleen alueita, joita se oli pitänyt hallussaan kolmen vuosikymmenen ajan.

Taisteluissa kuoli noin 6 000 ihmistä. Armenian kärsimä nöyryytys sodassa johti laajoihin mielenosoituksiin, mutta Pashinjan on puolustanut toimiaan sanoen, ettei muuta vaihtoehtoa ollut. Kesäkuun vaalit järjestetään poliittisen umpikujan murtamiseksi.

45-vuotias Pashinjan nousi valtaan vuonna 2018 laajojen rauhanomaisten mielenosoitusten tuella.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut