Euroopan parlamentti hyväksyi odotetusti Britannian ja EU:n välisen kauppasopimuksen

Euroopan parlamentti on odotetusti hyväksynyt Britannian ja EU:n välisen kauppasopimuksen. Sopimus hyväksyttiin selvin äänin 660–5. Tyhjää äänesti 32.

Sopimus syntyi pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen viime jouluna, vain hieman ennen Britannian EU-eroa seuranneen siirtymäajan päättymistä. Kauppasopimus on ollut tähän asti voimassa väliaikaisesti.

Sopimuksessa EU ja Britannia ovat linjanneet muun muassa siitä, miten ne hoitavat kauppasuhteitaan, kun Britannia jätti EU:n sisämarkkinat eroa seuranneen siirtymäajan jälkeen.

Käytännössä Britannian lähtö sisämarkkinoilta on tuonut lisää tullimuodollisuuksia EU:n ja Britannian välillä kulkeviin lähetyksiin ja kuljetuksiin. Kauppasopimuksen ansiosta esimerkiksi tavarakauppa on kuitenkin jatkunut merkittäviltä osin tullittomana ja kiintiöttömänä.

Sopimus toivotettiin tervetulleeksi

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen iloitsi kauppasopimuksen lopullisesta hyväksymisestä. Sopimus luo von der Leyenin mukaan perustan EU:n ja Britannian väliselle yhteistyölle. Hän korosti Twitterissä sopimuksen toimeenpanon tärkeyttä.

Britannian pääministeri Boris Johnson luonnehti tiedotteessaan tämän viikon merkinneen viimeistä askelta pitkällä matkalla ja vakautta uudelle suhteelle Britannian ja EU:n välillä.

Britannian brexit-asioista vastaava ministeri David Frost toivotti EU-parlamentin äänestystuloksen tervetulleeksi.

– Toivottavasti voimme nyt aloittaa yhdessä eurooppalaisina uuden luvun, jota kuvaa ystävällinen yhteistyö itsenäisten vertaisten välillä, Frost tviittasi .

Frost myös kiitti EU-komissiota ja EU:n brexit-neuvottelijaa Michel Barnieria.

Kitkaa suhteissa

Britannia erosi EU:sta viime vuoden tammikuussa, ja eron jälkeinen siirtymäaika päättyi vuodenvaihteeseen. Eroprosessiin liittyviä mutkia setvitään kuitenkin edelleen.

Erityistä kitkaa osapuolten välille on synnyttänyt Pohjois-Irlannin rajajärjestely.

Erosopimuksen yhteydessä sovittiin, että Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja EU-maa Irlannin välillä säilyy avoin raja eron jälkeenkin. Tämän mahdollistaminen on tuonut tiettyjä rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Toistaiseksi Britannia on soveltanut Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisiä rajamuodollisuuksia vasta suppeassa mittakaavassa. Helpotettujen tarkastusten ensimmäisen takarajan olisi pitänyt olla maaliskuun lopussa, mutta Britannia ilmoitti jatkavansa niitä lokakuuhun asti.

Yksipuolisen viivästysilmoituksen vuoksi EU-komissio käynnisti viime kuussa rikkomusmenettelyn Britanniaa vastaan. Sittemmin EU ja Britannia ovat käyneet keskusteluja tilanteen ratkaisemiseksi.

Pohjois-Irlannissa on koettu tänä keväänä levottomuuksia, joita on osin selitetty rajajärjestelyn aiheuttamilla jännitteillä.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut