Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Kuntavaaleihin ehdolle lähtijät haluavat auttaa omaa puoluetta tai ryhmää, nälkäiset siilit ovat nyt liikkeellä, sateet jatkuvat vielä, mutta sää alkaa kirkastua

Kuntavaaleihin ehdolle suostuneista ihmisistä useimmat kertovat syyksi halun auttaa oman puolueen tai ryhmän vaalimenestystä, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselystä.

Myös halu auttaa ihmisiä, vaikuttaa asiakysymysten ratkaisuun kunnassa tai halu auttaa omaa yhteiskuntaryhmää mainittiin syinä asettua ehdolle.

Vain harva sanoi tavoittelevansa vaikutusvaltaa tai etenemistä poliittisella uralla.

Reilu kaksi kolmannesta kyselyyn vastanneista sanoi, ettei ajatus asettua ehdolle kuntavaaleihin ollut käynyt heillä edes mielessä.

Yksi ihminen on kuollut rekan ja henkilöauton yhteentörmäyksessä Loviisassa

Loviisassa yksi ihminen on kuollut rekan ja henkilöauton yhteentörmäyksessä. Itä-Uudenmaan poliisi kertoi kuolemantapauksesta STT:lle aamukahdelta.

Onnettomuuden takia Kuutostiellä liikenne katkaistiin Liljendalin kohdalla useaksi tunniksi molempiin suuntiin. Itä-Uudenmaan poliisi tviittasi aamukolmen jälkeen, että tie oli avattu liikenteelle.

Hätäkeskus sai ilmoituksen tieliikenneonnettomuudesta perjantaina ennen iltayhtätoista. Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Nälkäiset siilit ovat nyt liikkeellä

Siilit heräilevät talvihorroksestaan, kun pakkasyöt loppuvat ja lämpö pysyy pidempään plussan puolella. Kuten muutkin luonnossa liikkuvat eläimet, myös siilit tulisi lähtökohtaisesti jättää rauhaan, Suomen eläinsuojelu -yhdistyksestä kerrotaan.

Omassa pihapiirissä liikkuvalle siilille voi kuitenkin antaa puhdasta vettä. Jos on kovempi palo auttaa ja on valmis ruokkimaan siiliä pidempäänkin, sille voi antaa kissan märkäruokaa. Siileille ei saa missään tapauksessa antaa maitotuotteita.

Siilit syövät muun muassa sammakoita, matoja ja koppakuoriaisia, joita ei välttämättä ole saatavilla, jos maa on vielä kovin kylmä. Siileillä on siis keväisin kova nälkä.

Sateet jatkuvat vielä, mutta sää alkaa kirkastua

Kuluneen viikon kylmä sää alkaa väistyä lauantaista lähtien, kun matalapaine siirtyy pois Suomen alueelta.

Lauantaina sää pysyy 10 asteen tuntumassa tai sen alapuolella koko maassa.

Maan länsiosassa on lauantaina päivällä vaihtelevaa pilvisyyttä. Sää alkaa kirkastua aluksi alueen pohjoisosassa, ja yötä kohden sää selkenee sekä poutaantuu myös alueen eteläosassa.

Maan itä- ja pohjoisosissa sateet jatkuvat lauantaina, Pohjois-Lapissa voi tulla myös lumikuuroja. Lauantaina ajokeli on huono maan pohjoisosassa.

Sunnuntaina sää on jo varsin aurinkoinen koko maassa.

Noin 190 ihmistä loukkaantunut yhteenotoissa Jerusalemissa

Jerusalemissa noin 190 ihmistä on loukkaantunut yhteenotoissa lähellä al-Aqsan moskeijaa ja muualla kaupungissa perjantaina, kertoivat paikallinen Punainen puolikuu sekä Israelin poliisi Times of Israel -lehden mukaan.

Ainakin 178 palestiinalaisen kerrottiin loukkaantuneen. Monilla oli mellakkapoliisin ampumien kumiluotien aiheuttamia vammoja.

Israel kertoi ainakin kuuden poliisin loukkaantuneen yhteenotoissa.

Viikko on ollut rauhaton Jerusalemissa ja miehitetyllä Länsirannalla. Uutistoimisto AFP:n mukaan palestiinalaiset ovat protestoineet esimerkiksi usean Itä-Jerusalemissa asuvan perhekunnan häätösuunnitelmaa vastaan.

Israelin poliisin mukaan moskeijan lähistöllä olisi illan rukousten jälkeen ollut satoja mellakoitsijoita. (Lähde: AFP)

Laineelle syöttöpiste neljän pelin hiljaiselon jälkeen

Jääkiekon NHL:ssä Columbus Blue Jacketsin Patrik Laine pääsi syöttöpisteille neljän tehopisteettömän pelin jälkeen. Laine syötti kotijoukkueen ensimmäisen maalin.

Vastustaja Detroit Red Wings jyräsi kuitenkin kahden maalin takaa-ajoasemasta 5–2-voittoon. Uusi vaihde löytyi toisen erän puolivälin jälkeen, kun Detroit iski kolme maalia noin kolmessa minuutissa.

Suomalaishyökkääjä Valtteri Filppula syötti Red Wingsin maaleista kolme.

Columbus ja Detroit pitävät perää keskisessä divisioonassa. Kausi päättyy molempien joukkueiden osalta viikonloppuna.