Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

USA:ssa useita päiviä kiinni olleen polttoainelinjaston toiminta jatkui takellellen – sulku ehti aiheuttaa polttoainepulan ja paniikkiostamisen

Yhdysvaltain itärannikolla otettiin torstaina jälleen käyttöön vajaan viikon ajan kiinni ollut mittava polttoaineen kuljetukseen tarkoitettu putkilinjasto. Linjastoa hallinnoiva Colonial Pipeline sulki linjastonsa viime viikon lopulla varotoimena jouduttuaan kyberhyökkäyksen kohteeksi.

Bloombergin mukaan yhtiö maksoi kiristäjille viisi miljoonaa dollaria, vaikka se oli aiemmin kiistänyt maksavansa lunnaita. Bloombergin mukaan yhtiö suoritti maksun vaikeasti jäljitettävällä kryptovaluutalla vain muutama tunti kyberhyökkäyksen jälkeen.

Yhtiö kertoi aloittaneensa linjaston uudelleenkäynnistämisen Suomen aikaa puoliltaöin torstain vastaisena yönä. Vie useita päiviä ennen kuin toimitusketjun toiminta palaa normaaliksi.

Linjasto on yhtiön mukaan maan suurin jalostetun polttoaineen linjasto. Sen läpi kulkee 45 prosenttia Yhdysvaltain itärannikolla käytettävästä polttoaineesta.

Yhtiö kertoi viikonloppuna joutuneensa perjantaina kyberhyökkäyksen kohteeksi ja joutuneensa sulkemaan väliaikaisesti koko linjastonsa. Linjastolla on mittaa vajaat 8  900 kilometriä.

Monet huoltoasemat vailla poltto ainetta

Linjaston sulkeminen johti uutiskanava NBC Newsin mukaan laajaan polttoainepulaan ja aiheutti väliaikaisia hintapiikkejä. Uutiskanava CNN puolestaan kertoi sulun johtaneen paniikkiostamiseen ja hamstraamiseen, minkä vuoksi osassa itärannikkoa huoltoasemilla ei ollut tarjota lainkaan polttoainetta. Esimerkiksi Virginiassa polttoaine loppui noin puolelta huoltoasemista.

Polttoainepula jatkui vielä torstainakin.

Uudelleenkäynnistysprosessin aikana voidaan joillain markkina-alueilla havaita ajoittaisia palvelukatkoksia. Yhtiö kertoo kuitenkin pyrkivänsä toimittamaan niin paljon bensiiniä, dieseliä ja lentopetrolia kuin suinkin on turvallisesti mahdollista.

Colonial Pipelineen kohdistunut hyökkäys tehtiin kiristyshaittaohjelmilla. Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on kertonut, että hyökkäyksen tekijä olisi DarkSide-nimellä tunnettu ryhmä, jonka haittaohjelma tunnetaan myös samalla nimellä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, että hyökkäys oli tiedustelutietojen mukaan Venäjällä toimivien tahojen käsialaa.

Mediaspekulaatioiden jälkimainingeissa Venäjä kiisti olevansa vastuussa hyökkäyksestä.