Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Haavisto matkaa Islantiin Arktisen neuvoston ministerikokoukseen – Reykjavikissa kohtaavat myös Yhdysvaltojen Blinken ja Venäjän Lavrov

Arktisen neuvoston kaksipäiväinen ministerikokous alkaa tänään Reykjavikissa. Kokouksessa neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Islannilta Venäjälle seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.

Arktisen neuvoston muodostavat Pohjoismaat, Kanada, Venäjä ja Yhdysvallat sekä kuusi arktisia alkuperäiskansoja edustavaa järjestöä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että kokouksesta tulee erittäin mielenkiintoinen, koska paikalla on sekä Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

– Se on kuitenkin aika pieni piiri. Siinä ehtii nähdä varmaan tunnelmia. Tällaisessa pienemmässä kokouksessa ehtii seurata vähän kasvojen ilmeitä ja puheen äänenpainoja, Haavisto ennakoi tiistaina.

– Ymmärtääkseni tämä on ensimmäinen Blinkenin ja Lavrovin tapaaminen Blinkenin ulkoministeriaikana. Varmasti Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset tunnelmat näkyvät tässä kokouksessa aika hyvin.

Blinken haluaa välttää asevarustelua

Blinken kommentoi kokouksen alla Yhdysvaltojen haluavan välttää lisääntyvää asevarustelua arktisella alueella.

– Meillä on huolia kasvaneesta sotilaallisesta toiminnasta arktisilla alueilla. Se heikentää mahdollisuuksiamme työskennellä kohti rauhallista ja kestävää tulevaisuutta alueella, Blinken sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Reykjavikissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Blinkenin kommentteja edelsi Venäjän Lavrovin maanantainen kommentointi, jossa Venäjä puolusti toimiaan pohjoisessa. Lavrov varoitti muita tekemästä aluevaltauksia arktisella alueella.

Yhdysvalloilla uusi ilmastoasenne

Haaviston mukaan Reykjavikin kokous eroaa merkittävällä tavalla kahden vuoden takaisesta Rovaniemen ministerikokouksesta siinä, että Yhdysvaltojen hallinnolla on nyt aiempaa kunnianhimoisempi ote ilmastoasioihin.

– Silloin 2019 keväällä Rovaniemellä, jossa (entinen ulko)ministeri (Mike) Pompeo oli läsnä, ei ollut mahdollisuutta sanoa sanaa ilmasto loppujulkilausumassa, Haavisto muisteli.