Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Haavisto tapasi USA:n ulkoministerin Blinkenin Islannissa, mainitsi Suomen tarjouksen isännöidä presidenttien huipputapaamista

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo tuoneensa Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille esille Suomen valmiuden isännöidä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaamista.

Haavisto tapasi Blinkenin tänään Reykjavikissa Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen yhteydessä. Hänellä oli kahdenväliset tapaamiset myös Islannin, Norjan ja Kanadan ulkoministerien kanssa.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välille on kaavailtu tapaamista kesäkuulle, ja Suomi tarjoutui jo viime kuussa isännöimään sitä.

– Omassa puheenvuorossani toin esille sen, että jos tällaisia diplomaattisia hyviä palveluksia tarvitaan, niin Suomi on aina valmiina. Mutta tämä on tietysti osapuolten päätettävissä oleva asia, Haavisto kertoi tavattuaan Blinkenin.

Hän sanoi Suomen pitävän normaalina, että kokoukset kiertävät eri paikoissa. Edellinen presidenttien huipputapaaminen oli 2018 Helsingissä.

– Toin esiin ulkoministeri Blinkenille, miten tärkeää Suomellekin on se, että suurvaltasuhteet toimivat, ja että Venäjällä ja USA:lla on suora keskustelusuhde. Meidän kannaltamme se on kaikkein tärkein asia, Haavisto sanoi.

Blinkenillä on myöhemmin tänään ohjelmassa ministerikautensa ensimmäinen tapaaminen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Haavisto totesi, että koska turvallisuuskysymykset eivät kuulu Arktisen neuvoston toimenkuvaan, voi se toimia yhteistyön rintamana Venäjän ja lännen välillä myös nykyisenä kireiden suhteiden aikana.

Haavisto iloitsi Yhdysvaltain ilmastopolitiikasta

Haaviston ja Blinkenin tapaamisessa nousivat esille myös Suomen ja Yhdysvaltojen hyvin ongelmaton kahdenvälinen suhde sekä Yhdysvaltojen viime aikoina parantuneet suhteet EU:hun.

– Olemme sitoutuneita Yhdysvaltain ja Suomen välisen kumppanuuden vahvistamiseen ja yhteistyön laajentamiseen arktisen alueen asioissa, ilmastokriisissä ja globaaleissa terveyskysymyksissä, Blinken tviittasi tapaamisen jälkeen.

Yhdysvaltojen puolelta noteerattiin Suomen meneillään olevat hävittäjähankinnat, joissa on mukana yhdysvaltalaisehdokkaita.

Ministerit keskustelivat paljon myös ilmastoasioista ja Yhdysvaltain muuttuneesta ilmastopolitiikasta.

– Tietysti mekin tervehdimme ilolla ja tyydytyksellä sitä, että tässä on tapahtunut paljon edistystä, Haavisto kertoi.

Haavisto ja Blinken kävivät läpi myös maailman konfliktialueita, kuten Lähi-itää, Afganistania ja Etiopiaa. Blinken oli Haaviston mukaan hyvin selvillä hänen vierailuistaan Etiopiassa.

Tapaamisessaan Kanadan pääministerin Marc Garneaun kanssa Haavisto keskusteli muun muassa Ukrainasta, sillä myös Kanada on ulkopolitiikassa Ukrainan vankka tukija.

Varsinainen ulkoministerikokous on ohjelmassa Reykjavikissa huomenna torstaina.