Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Finnair välttää Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi – "Ryanairin tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja hyvin poikkeuksellinen"

Finnair ei lennä Valko-Venäjän ilmatilassa toistaiseksi, yhtiö ilmoittaa Twitterissä .

Ensimmäinen uudelleen reititettävä lento on yhtiön huominen lento Turkin Gazipasaan, jonne matka-aika pitenee hieman.

Finnair ilmoittaa uuden linjauksensa perustuvan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistukseen. Virasto on antanut ohjeistuksensa lentoyhtiöille tänä aamuna, kertoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

– Tällaisissa asioissa nojaudumme viranomaisten ohjeisiin. Jossain muissa maissa viranomaissuosituksia tuli jo eilen, esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa, Tallqvist sanoo STT:lle.

EU-huippukokoukseen maanantaina kokoontuneet jäsenmaiden johtajat kehottivat EU:n lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa. Traficom kertoo tiedotteessa, että se on suosittanut suomalaisia lentoyhtiöitä toimimaan Euroopan neuvoston suosituksen mukaisesti. Traficomin mukaan kaikki Suomessa toimivat lentoyhtiöt ovat myös ilmoittaneet toimivansa suosituksen mukaisesti.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin, ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofija Sapega.

Ilmatilaa vältetty esimerkiksi Iranissa ja Ukrainassa

Finnairin viestintäjohtajan mukaan on sinänsä arkipäiväistä välttää tiettyä ilmatilaa esimerkiksi valtion sotaharjoitusten takia.

– Tämä Ryanairin tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja hyvin poikkeuksellinen. On hyvä, että niin eri maat kuin lentoliikenteen keskeiset järjestöt ovat vaatineet (tapausta) perusteellisesti selvitettäväksi, Tallqvist sanoo.

Tallqvist kertoo, että takavuosina uudelleen reitityksiä on tehty esimerkiksi Dubain-lentoon sen jälkeen, kun Iran viime vuoden alussa ampui Teheranista lähteneen matkustajakoneen maahan. Vastaavasti Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammuttu Malaysian Airlinesin matkustajakone aiheutti tietyn ilmatila-alueen välttelyä jonkin aikaa.

Tallqvistin mukaan Valko-Venäjän ilmatilan välttely tuo hieman lisäkuluja polttoainekustannuksina ja lisää hiilidioksidipäästöjä. Finnair kuitenkin lentää harvakseltaan Valko-Venäjän yli. Turkin lisäksi Valko-Venäjän ilmatilan halki on Finnairin siivin lennetty Kreikan Hanialle.

Air France ja Singapore Airlines kiertävät myös

Myös ranskalainen Air France ja Singaporen kansallinen lentoyhtiö Singapore Airlines ilmoittivat tiistaina välttävänsä Valko-Venäjän ilmatilaa.

Siviili-ilmailua tarkkailevan Flightradar24 -sivuston kartan mukaan Valko-Venäjän ilmatilassa oli aamupäivällä lähinnä kiinalaisia ja venäläisiä koneita. EU-maiden koneita ilmatilassa ei ollut.

Ilmatilan välttely aiheuttaa Valko-Venäjälle tulonmenetyksiä

Monien maiden päätös välttää toistaiseksi Valko-Venäjän ilmatilaa merkitsee taloudellisia menetyksiä Valko-Venäjälle, sanoo ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Ylilentomaksu riippuu Pöntisen mukaan valtion ilmatilassa lennetystä matkasta ja käytetystä konetyypistä. Karkeaksi hintahaarukaksi Pöntinen ilmoittaa 100–1 000 euroa.

– Ei ole jokapäiväistä, että me ilmailuviranomaisena suosittelisimme lentoyhtiöitä välttämään jotain, mutta Valko-Venäjän tilanne on nyt niin selvittelyvaiheessa ja Eurooppa-neuvoston suositus oli niin vahva, joten totesimme, että suomalaisille operaattoreille on turvallisempaa antaa tällainen suositus, Pöntinen sanoo.

Kaikki suomalaiset operaattorit tulevat hänen mukaansa välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi. Nyt operaattori, esimerkiksi Finnair, suunnittelee lentoreitin niin, että se kiertää Valko-Venäjän ilmatilan.

– Se tuo mukanaan vähän lisää matkaa, matka-aikaa ja polttoainekulutusta. Eli se (lentäminen) ei ole niin taloudellista, mutta yhtiö on vastuullinen ja haluaa toimia suositustemme mukaisesti, Pöntinen sanoo.