Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kiinniotetun oppositioaktivistin isä: Poikaani on pahoinpidelty

Valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin isän mukaan Valko-Venäjän viranomaiset ovat pahoinpidelleet hänen poikaansa.

– On selvää, että häntä on vahingoitettu. Hakkaamisen jäljet näkyvät hänen kasvoillaan, Dmitri Pratasevitsh sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Isän mukaan videolla jolla hänen poikansa "tunnustaa" yllyttäneensä ihmisiä laittomiin protesteihin poika puhuu niin epäselvästi, että vaikuttaa siltä kuin häneltä puuttuisi hampaita.

Isän mukaan hän oli yhteyksissä poikaansa edellisen kerran lauantaina, päivää ennen kuin Raman Pratasevitsh lähti Ateenasta Vilnaan lennolla, joka pakotettiin laskeutumaan Minskiin.

– Emme ole saaneet mitään uutisia häneltä. Emme edelleenkään tiedä missä hän on, tai mikä on hänen kuntonsa ja mielialansa, Dmitri Pratasevitsh kertoi puhelimitse Puolasta, missä hän asuu.

Valko-Venäjän viranomaiset ottivat Raman Pratasevitshin ja tämän naisystävän Sofia Sapegan kiinni Minskin lentokentällä sunnuntaina.

Valko-Venäjä ei vastusta hätälaskun kansainvälistä tutkintaa

Valko-Venäjä kertoo kutsuneensa kansainväliset ilmailujärjestöt tutkimaan Ryan airin lennon poikkeuksellisia vaiheita. Liikenneministeriön ilmaliikenneosaston tiedotteen mukaan muun muassa Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on kutsuttu selvittämään olosuhteita sunnuntain tapahtuminen ympärillä.

Valko-Venäjän mukaan lennon laskeutuminen Valko-Venäjälle johtui pommiuhkauksesta. Maan viranomaiset ovat korostaneet, että päätöksen laskeutua Minskiin teki koneen kapteeni, eikä miehistöä painostettu.

Asia on herättänyt ihmetystä, koska koneen määränpää Vilna oli lennon kurssin muuttuessa jo paljon lähempänä. Länsimaat ovat tulkinneet Valko-Venäjän pakottaneen koneen Minskiin, jotta matkustajana ollut Pratasevitsh voitaisiin pidättää.

Valko-Venäjän liikenneministeriö julkisti tiistaina tekstimuodossa keskustelua lennonjohdon ja lentäjien välillä.

– Meillä on tietoa, että teillä on koneessa pommi, joka voidaan räjäyttää Vilnan yllä, Minskin lennonjohto viestitti.

Lentäjä oli tiedustellut tämän jälkeen uhkauksen alkuperää, johon lennonjohto vastasi sen tulleen sähköpostilla. Tiistaina myös toistettiin väite, jonka mukaan uhkaus olisi esitetty palestiinalaisjärjestö Hamasin nimissä.

Radiokeskustelun mukaan lennonjohto ehdotti useita kertoja miehistölle laskeutumista Minskiin. Vielä eilen viranomaiset sanoivat, että kapteeni olisi voinut yhtä hyvin lentää myös Puolaan tai Ukrainaan.

Valko-Venäjä tuomitsi oppositioaktivisteja pitkiin vankeusrangaistuksiin

Valko-Venäjällä oikeus on tuominnut seitsemän oppositioaktivistia pitkiin vankeusrangaistuksiin. Suljetuin ovin pidetyssä oikeudenkäynnissä langetetut tuomiot vaihtelivat neljästä seitsemään vuoteen.

Tuomittuja syytettiin osallistumisesta "joukkolevottomuuksiin". Termillä viitataan viime elokuun vilpillisten presidentinvaalien jälkeen Valko-Venäjällä puhjenneisiin opposition rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Nato kokoustaa tänään Valko-Venäjästä, Stoltenberg vaatii vapauttamaan Pratasevitshin

Naton jäsenmaiden suurlähettiläät pitävät tänään kokouksen Valko-Venäjän tilanteesta. Sunnuntaina laskeutumaan pakotettu Ryanairin kone lensi Naton jäsenmaiden Kreikan ja Liettuan välillä ja oli rekisteröity kolmanteen Nato-maahan Puolaan.

Viron pääministerin Kaja Kallasin Brysselissä tavannut Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi Valko-Venäjän toimet ja vaati maata vapauttamaan pidättämänsä oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin sekä tämän tyttöystävän.

Stoltenberg sanoi tukevansa EU:n eilen päättämiä lisätoimia Valko-Venäjää vastaan ja vaati tapauksen kansainvälistä tutkintaa.