Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Borrell: EU voi kohdistaa pakotteita Valko-Venäjän keskeisiin vientialoihin

EU aikoo laittaa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan maksamaan kalliin hinnan siitä, että Ryanairin lento pakotettiin laskeutumaan, sanoo EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa.

Borrellin mukaan EU:n huippukokouksessa maanantaina nostettiin esille alakohtaiset talouspakotteet. Mahdollisia kohteita voisivat hänen mukaansa olla Valko-Venäjän keskeiset vientialat. Esimerkeiksi hän nostaa lannoitteen ja Eurooppaan Valko-Venäjän kautta tuotavan kaasun. Kaasu voitaisiin Borrellin mukaan tuoda toista kautta, jolloin Valko-Venäjä jäisi ilman kauttakulkumaksuja.

– En usko, että päätöksenteossa menee kauan. Jos haluamme tehdä sen (asettaa talouspakotteita), voimme tehdä sen nopeasti, Borrell sanoi AFP:lle torstaina.

Valko-Venäjä on saanut osakseen laajaa paheksuntaa, kun Ateenasta Vilnaan matkalla ollut Ryanairin lento määrättiin Valko-Venäjän ilmatilassa ollessaan laskeutumaan Minskiin. Valko-Venäjä perusteli tätä pommiuhalla, mutta todellinen motiivi vaikuttaa olevan lennolla olleen oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin kiinni ottaminen. Samalla otettiin kiinni tämän naisystävä Sofija Sapega.

Myöhemmin sekä Pratasevitsh että Sapega ovat esiintyneet videoilla, joissa he ovat "tunnustaneet" syyllistyneensä levottomuuksien lietsomiseen.

EU-maiden johtajat tuomitsivat maanantai-iltana yhdessä Valko-Venäjän toimet sekä vaativat Pratasevitshin ja Sapegan vapauttamista. Johtajat kehottivat myös EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

– Koneen kaappaaminen matkustajan pysäyttämiseksi, se vaatii voimakkaan reaktion. Teimme maanantaina päätöksiä lentoliikenteestä, ja ne satuttavat (Valko-Venäjää), mutta EU-johtajat ovat pyytäneet enemmän, Borrell sanoi AFP:n haastattelussa.

Traficom päätti: Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön liikennöintilupa hyllylle

Euroopan maat ovat yksi toisensa jälkeen sulkeneet ilmatilansa Valko-Venäjän koneilta. Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi keskiviikkona peruuttaneensa Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön Belavian liikennöintiluvan Suomeen. Traficomin mukaan Valko-Venäjä ei voi varmistaa lentoliikenteen ja matkustajien turvallisuutta alueellaan.

– Olemme arvioineet, että Valko-Venäjän lennonjohto ei tämän sunnuntaisen toimenpiteen perusteella välttämättä pysty riittävällä tasolla matkustajien oikeuksista huolehtimaan. Päädyimme tähän toimenpiteeseen, jotta voimme varmistaa matkustajien oikeuksien ja lentoturvallisuuden toteutumisen kaikissa tilanteissa, perusteli Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle.