Itävaltalainen lentoyhtiö Austrian Airlines joutui torstaina perumaan lentonsa Wienistä Moskovaan, koska venäläisviranomaiset eivät antaneet lupaa Valko-Venäjän kiertävälle lentoreitille.
Austrian Airlines on lakannut käyttämästä Valko-Venäjän ilmatilaa Euroopan lentoturvallisuusviraston suosituksesta, minkä vuoksi sen piti muuttaa Wienin ja Moskovan välisen lennon reittiä.
– Lentoreitin muuttamiseen täytyy saada viranomaisten hyväksyntä. Venäjän viranomaiset eivät antaneet meille tätä lupaa, lentoyhtiö kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Venäjän liikenneministeriö sanoi AFP:lle, ettei kommentoi asiaa toistaiseksi.
Saksalainen Lufthansa omistaa nykyisin Austrian Airlinesin. Lufthansa vahvisti, että kaikki sen lentoyhtiöt välttävät tällä hetkellä Valko-Venäjän ilmatilaa.
EU-maiden johtajat kehottivat aiemmin tällä viikolla EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa, koska Ryanairin lento Ateenasta Vilnaan määrättiin sunnuntaina laskeutumaan Minskiin.
Valkovenäläiset perustelivat käskyä pommiuhalla, mutta todellinen motiivi vaikuttaa olleen lennolla olleen valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin kiinni ottaminen.
Samalla otettiin kiinni tämän naisystävä Sofija Sapega.
Vanhemmat pyysivät apua Pratasevitshin vapauttamiseen
Myöhemmin sekä Pratasevitsh että Sapega ovat esiintyneet videoilla, joissa he ovat "tunnustaneet" syyllistyneensä levottomuuksien lietsomiseen. Torstaina Pratasevitshin vanhemmat pyysivät kansainväliseltä yhteisöltä apua poikansa vapauttamiseen.
– Haluan että viette pyyntömme kaikkialle maailmaan, hallitusten edustajille, EU-maille, EU-johtajille, Yhdysvaltain johtajille: minä vetoan, minä anelen, auttakaa minua vapauttamaan poikani, Pratasevitshin Natalia-äiti sanoi medialle Varsovassa.
Oppositioaktivistin vanhemmat kertoivat, etteivät he ole olleet missään yhteydessä poikaansa tämän kiinnioton jälkeen.
G7-maiden ulkoministerit julkaisivat torstaina yhteislausunnon, jossa he vaativat Pratasevitshin ja kaikkien muiden Valko-Venäjän poliittisten vankien välitöntä vapauttamista.
Kreikan pääministeri sanoi torstaina, ettei Ryanairin lennolla Ateenasta Vilnaan ollut Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun KGB:n tai minkään muunkaan turvallisuuspalvelun agentteja. Valkovenäläiset oppositiovaikuttajat ja Ryanairin toimitusjohtaja olivat arvelleet, että lennolta Minskissä kiinniotettujen ohella poistuneet henkilöt olivat KGB:n agentteja.
– Ei ole mitään merkkejä siitä, että lennolla olisi ollut KGB:n tai minkään mukaan turvallisuuspalvelun agentteja. Ei sitten yhtään. Ja me tutkimme asian hyvin tarkkaan, pääministeri Kyriakos Mitsotakis sanoi saksalaislehti Bildin haastattelussa.
Borrell ennakoi pakotteita Valko-Venäjän vientialoille
EU aikoo panna Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan maksamaan kalliin hinnan siitä, että Ryanairin lento pakotettiin laskeutumaan, sanoo EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell AFP:lle torstaina antamassaan haastattelussa.
Borrellin mukaan EU:n huippukokouksessa maanantaina nostettiin esille alakohtaiset talouspakotteet. Mahdollisia kohteita voisivat hänen mukaansa olla Valko-Venäjän keskeiset vientialat.
Esimerkeiksi hän nostaa lannoitteen ja Eurooppaan Valko-Venäjän kautta tuotavan kaasun. Kaasu voitaisiin Borrellin mukaan tuoda toista kautta, jolloin Valko-Venäjä jäisi ilman kauttakulkumaksuja.
– En usko, että päätöksenteossa menee kauan. Jos haluamme tehdä sen (asettaa talouspakotteita), voimme tehdä sen nopeasti, Borrell sanoi AFP:lle.
– Koneen kaappaaminen matkustajan pysäyttämiseksi, se vaatii voimakkaan reaktion. Teimme maanantaina päätöksiä lentoliikenteestä, ja ne satuttavat (Valko-Venäjää), mutta EU-johtajat ovat pyytäneet enemmän, hän jatkoi.
Traficom päätti: Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön liikennöintilupa hyllylle
Euroopan maat ovat yksi toisensa jälkeen sulkeneet ilmatilansa Valko-Venäjän koneilta. Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi keskiviikkona peruuttaneensa Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön Belavian liikennöintiluvan Suomeen.
Traficomin mukaan Valko-Venäjä ei voi varmistaa lentoliikenteen ja matkustajien turvallisuutta alueellaan.
– Olemme arvioineet, että Valko-Venäjän lennonjohto ei tämän sunnuntaisen toimenpiteen perusteella välttämättä pysty riittävällä tasolla matkustajien oikeuksista huolehtimaan, perusteli Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle.
Saarimäen mukaan Traficom teki päätöksensä varmistaakseen matkustajien oikeuksien ja lentoturvallisuuden toteutumisen kaikissa tilanteissa.