Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | HS-gallup: Suurin osa suomalaisista uskoo muiden muuttaneen käyttäytymistään varomattomammaksi koronaviruksen suhteen – Lukashenka tapaa Putinin Sotshissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS-gallup: Suurin osa suomalaisista uskoo muiden muuttaneen käyttäytymistään varomattomammaksi koronaviruksen suhteen

71 prosenttia suomalaisista uskoo muiden ihmisten muuttuneen aiempaa varomattomammiksi koronaviruksen suhteen, selviää Helsingin Sanomien teettämästä gallupista.

Noin 13 prosenttia arvioi olevansa itse jonkin verran varomattomampi kuin tovi sitten. Viisi prosenttia on muuttanut käyttäytymistään varovaisemmaksi.

Lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että koronarajoitukset on säilytettävä nykyisellään. Vajaa kolmannes haluaa rajoituksia lievennettävän.

Kantar TNS:n tekemään kyselyyn vastasi 1 025 ihmistä ja virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimus: Suomalaiset ylpeilevät eniten puhtaalla luonnolla

Suomalaisten tärkeimmät kansalliset ylpeyden aiheet ulkomaalaisten kanssa keskustellessa liittyvät puhtaaseen luontoon ja maisemiin. 74 prosenttia vastaajista nostaa luonnon tärkeimmäksi ylpeyden aiheeksi. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmasta Ilmapuntari-tutkimuksesta.

Seuraavaksi eniten ylpeyttä koetaan sosiaaliturvasta ja hyvistä julkisista palveluista, jotka aiheuttivat ylpeyttä 65 prosentissa vastaajista.

Haastattelututkimukseen vastasi 1 035 ihmistä ja sen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Svenska kulturfondenin pääpalkinto suomenruotsalaisille opettajille

Svenska kulturfondenin pääpalkinto annetaan tänä vuonna suomenruotsalaisille opettajille. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa.

Perusopetuksen, lukioiden ja ammattikoulujen opettajat ovat säätiön mukaan osoittaneet poikkeuksellista sopeutumiskykyä tarjotakseen korkealuokkaista opetusta koronapandemian aikana.

Säätiö jakaa myös useita 15 000 euron suuruisia palkintoja, joiden saajien joukossa ovat muun muassa näyttelijä Rabbe Smedlund ja keraamikko Åsa Hellman.

Svenska kulturfondenin tehtävänä on tukea ruotsinkielistä kulttuuria ja koulutusta, ruotsin kieltä ja suomenruotsalaista toimintaa Suomessa. Säätiö on perustettu vuonna 1908.

Vuoden parhaat tv-ohjelmat palkitaan tänään Kultaisilla Venloilla

Televisiovuoden parhaat ohjelmat ja niiden tekijät palkitaan tänään suorana lähetettävässä Kultainen Venla -gaalassa.

Gaala järjestetään tänä vuonna poikkeusjärjestelyin, eli gaalaan kutsutaan paikalle vain finalistit ja ohjelmien edustajat, kertoo Televisioakatemian hallitus tiedotteessaan.

Gaalassa jaetaan muun muassa Kultainen Venla -yleisöpalkinnot parhaalle televisio-ohjelmalle ja -esiintyjälle.

Lisäksi Kultainen Venla -palkintoja jaetaan 19 eri kategoriassa, joiden voittajista äänestävät alan ammattilaiset.

Syyriassa Assad valittiin murskavoitolla neljännelle presidenttikaudelle, vaaleja on kritisoitu laajasti

Syyriassa maata vuodesta 2000 hallinnut presidentti Bashar al-Assad jatkaa neljännelle kaudelleen. Virallisten tietojen mukaan Assad sai keskiviikon vaaleissa noin 95 prosenttia annetuista äänistä.

Sisällissodan runteleman Syyrian presidentinvaaleja on kritisoitu laajasti. Äänestystä ei esimerkiksi järjestetty koko maassa. Assadin hallinto kontrolloi noin kahta kolmasosaa Syyriasta.

Yhdysvallat ja EU sanoivat aiemmin viikolla, etteivät vaalit ole vapaat. Syyrian hajanainen oppositio puolestaan kuvaili vaaleja farssiksi.

Istuvalla presidentillä oli vaaleissa kaksi vastaehdokasta, molemmat suhteellisen tuntemattomia ja hallinnon hyväksymiä. (Lähde: AFP)

YK:n alainen ilmailujärjestö tutkii Valko-Venäjän Ryanairin koneeseen kohdistamat toimet

YK:n alainen Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on ilmoittanut tutkivansa Valko-Venäjän Ryanairin lentokoneeseen kohdistamat toimet.

Valko-Venäjä määräsi sunnuntaina Ryanairin lennon Ateenasta Vilnaan laskeutumaan Minskiin vedoten pommiuhkaan. Todellisena motiivina pidetään lennolla matkustaneen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin kiinniottoa. Samalla otettiin kiinni tämän naisystävä Sofija Sapega.

ICAO:n lausunnon mukaan on tarpeen muun muassa selvittää, onko jokin sen jäsenmaa rikkonut kansainväliseen ilmailuun liittyvää lainsäädäntöä.

ICAO:lla ei ole valtuuksia määrätä esimerkiksi pakotteita. Niitä ovat Valko-Venäjää vastaan väläyttäneet useat valtiot. Myös kiinniotetun pariskunnan vapauttamista on vaadittu laajalti. (Lähde: AFP)

Kohun keskellä oleva Valko-Venäjän Lukashenka tapaa Putinin Sotshissa

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tänään Venäjän Sotshissa. Heidän on tarkoitus keskustella muun muassa maiden kahdenvälisten suhteiden kehittämisestä.

Tapaaminen pidetään Valko-Venäjän ollessa laajan kansainvälisen paheksunnan kohteena. Valko-Venäjä määräsi sunnuntaina Ryanairin lennon Ateenasta Vilnaan laskeutumaan Minskiin vedoten pommiuhkaan, vaikka todellinen motiivi näyttää olleen lennolla matkustaneen oppositioaktivistin kiinni ottaminen. EU on tapauksen vuoksi kehottanut EU-maiden lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Venäjän hallinto on puolustanut liittolaistaan Lukashenkaa.

Awak Kuierille debyytti WNBA:ssa, Dallas hävisi

Naisten koripallon WNBA-sarjaan siirtynyt suomalainen Awak Kuier teki debyyttinsä, kun hänen joukkueensa Dallas Wings kohtasi Atlanta Dreamin vieraskentällä. Dallas hävisi ottelun 95–101.

Vain yhden kerran uuden joukkueen kanssa ennen ottelua harjoitellut Kuier sai peliaikaa kuusi minuuttia ja 45 sekuntia. Suomalainen teki yhden pisteen vapaaheitosta, kahmi yhden hyökkäyspään levypallon ja antoi yhden koriin johtaneen syötön.

Kuier pelasi ottelun avauspuolikkaalla 4.51 ja jälkimmäisellä puoliskolla alle kaksi minuuttia.

Suomalaismaalivahti Mäenpään seura Venezia nousi Serie A:han

Italian jalkapallon Serie A:n kolmas nousijajoukkue on selvillä, kun Venezian ja Cittadellan välinen nousukarsintojen 2. osaottelu päättyi myöhään torstai-iltana 1–1. Venezia oli voittanut 1. osaottelun 1–0, joten joukkue varmisti nousun ensi kaudeksi pääsarja Serie A:han yhteismaalein 2–1.

Venezian maalivahtina ottelussa oli Niki Mäenpää, joka joutui antautumaan kertaalleen, kun Federico Proia vei Cittadellan johtoon 25. minuutilla. Venezian nousun sinetöineen 1–1-tasoituksen teki lisäajan kolmannella minuutilla Riccardo Bocalon. Venezia pelasi ottelussa 55 minuuttia yhden pelaajan vajaalla, kun Pasquale Mazzocchi sai punaisen kortin.

Venezian lisäksi Serie A:han nousivat myös Empoli ja Salernitana.