Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Puolassa sadat ihmiset osoittivat tukeaan Valko-Venäjän oppositiolle – joukkokokouksessa mukana myös pidätetyn oppositioaktivistin vanhemmat

Puolan pääkaupungissa Varsovassa sadat ihmiset osoittivat lauantaina tukeaan Valko-Venäjän oppositiolle. Joukkokokoukseen osallistuneiden joukossa olivat pidätetyn valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin vanhemmat.

– Pyydän kaikkia EU-maita ja Yhdysvaltoja auttamaan meitä saamaan Ramanin ja (tämän naisystävän) Sofijan (Sapegan) vapaaksi, kuten myös kaikki muutkin vangitut, sanoi Raman Pratasevitshin äiti Natalija.

– Haluamme elää vapaassa maassa, maassa, jossa jokaisella on oikeus ilmaista vakaumuksensa, isä Dmitri lisäsi.

Raman Pratasevitsh ja Sofija Sapega pidätettiin sunnuntaina sen jälkeen, kun Valko-Venäjä oli pakottanut Ateenasta Vilnaan matkalla olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin.

Varsovassa ihmisjoukko huusi iskulauseita, kuten "Eläköön Valko-Venäjä", "Auttakaa Valko-Venäjää", "Vapaus Valko-Venäjälle" ja "Pohjois-Korea keskellä Eurooppaa". Ihmiset myös heiluttivat opposition punavakoisia lippuja.

Liettuassa maanpaossa asuva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja marssi lauantaina useiden satojen ihmisten kanssa Vilnassa Valko-Venäjän suurlähetystön luo.

– Me voitamme. Me palaamme kotiin ja tuomme takaisin rakkaamme, Tsihanouskaja sanoi väkijoukolle.

– On meidän velvollisuutemme rakentaa uusi Valko-Venäjä, hän jatkoi.

Lukashenka ja Putin keskustelivat sunnuntain tapahtumista

Venäjän Sotshissa Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat lauantaina talousyhteistyöstä ja koronapandemiasta, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Lisäksi keskusteluissa oli puhuttu myös sunnuntain tapahtumista.

– Lukashenka antoi kollegalleen yksityiskohtaisia tietoja, mitä Ryanairin lentokoneessa tapahtui, Peskov sanoi.

Venäjä ei hänen mukaansa ole välinpitämätön pidätetyn toimittajan (Raman Pratasevitsh) naisystävän Sofija Sapegan kohtalosta. Sapega on Venäjän kansalainen.

Yhdysvallat laatii Valko-Venäjän vastaista pakotelistaa yhteistyössä EU:n kanssa

Yhdysvallat ilmoitti varhain lauantaina Suomen aikaa, että se aikoo asettaa pakotteita Valko-Venäjälle. Syynä on Valko-Venäjän viime sunnuntain toiminta, kun se määräsi Ateenasta Vilnaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kuvaili pakotteista kertovassa tiedotteessa Valko-Venäjän toimien olevan suora loukkaus kansainvälisiä käytäntöjä kohtaan.

Psakin mukaan pakotteita on määrä kohdistaa Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon avainhenkilöihin. Valkoinen talo laatii pakotteista listaa yhteistyössä EU:n kanssa.