Eduskunnan istuntokausi lähenee loppuaan, mutta sote-uudistus ja VTV:n pääjohtajan asia ovat yhä kesken

Eduskunnassa on yhä ratkaistavana suuria asiakokonaisuuksia. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen / STT

Kun kevään istuntokautta on jäljellä kuukausi, eduskunnassa on yhä ratkaistavana suuria asiakokonaisuuksia. Näistä suurin on vuodesta ja hallituksesta toiseen jatkunut sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen saattaminen maaliin.

Tavoite on ollut, että eduskunnan täysistunto ehtisi hyväksyä paketin viimeistään juhannuksen jälkeisellä viikolla, jotta maakuntavaalit voitaisiin järjestää tammikuussa.

Hallituksen sote-esitys on tällä hetkellä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan pihdeissä. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo, että mietintö on kuitenkin vielä "useamman viikon" päässä.

– Kyllä me sitä kovasti tavoittelemme, että eduskunta ehtisi tämän ennen taukoa loppuun käsittelemään, Lohi sanoo.

Lohen mukaan valiokunta on ottanut käyttöön kaiken mahdollisen ajan. Tulevat maanantait sote-valiokunta työskentelee koko päivän ajan ja muina arkipäivinä istutaan aamusta iltapäivän täysistuntoon saakka.

Toisin kuin kahden edellisen hallituskauden sote-uudistukset, nykyinen esitys ei kompastunut perustuslakivaliokuntaan. Se katsoi yksimielisesti, että esityksen perusratkaisuissa ei ole perustuslaillisia ongelmia, joten esityksen ei tarvitse enää perustuslakivaliokuntaan palata.

Hallituksen sote-ratkaisua vastustavat oppositiopuolueet ovat kuitenkin jättäneet asiasta välikysymyksen. Välikysymyskeskustelu käydään eduskunnassa tiistaina ja välikysymysäänestys järjestetään keskiviikkona.

Perustuslakivaliokunta jatkaa Yli-Viikaria koskevan asian käsittelyä

Julkisessa keskustelussa runsaasti tilaa saaneen Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ja sen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toimia on käyty läpi eduskunnan tarkastusvaliokunnassa. Mietinnön valmistuminen odottaa yhä perustuslakivaliokunnan näkemystä siitä, kenellä eduskunnassa olisi valta laittaa Yli-Viikarin irtisanominen vireille, jos siihen ryhdyttäisiin.

– Toivoisin, että se (perustuslakivaliokunnan näkemys) tulisi tulevalla viikolla. Meidän aikataulumme on täysin siitä kiinni, tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi sunnuntaina.

Perustuslakivaliokunnasta kerrotaan STT:lle, että asian käsittelyä jatketaan keskiviikkona, mutta muutoin aikataulusta ei ole tarkempaa kuvaa.

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti huhtikuun alussa Yli-Viikarin virasta tähän kohdistuvan poliisin esitutkinnan ajaksi. Esitutkinnassa selvitetään VTV:n virkamiehelle ilman työvelvoitetta jatkunutta palkanmaksua ja työmatkoista kertyneiden lentopisteiden käyttöä.

Lisäksi julkisuudessa on kyseenalaistettu pääjohtajan runsasta matkustelua ja rahankäyttöä.

Yli-Viikari on tehnyt hyllytyksestään valituksen hallinto-oikeuteen.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut