Professori Saari varoittaa eturyhmien välisestä kamppailusta

Professori Juho Saaren mukaan Suomi on selvinnyt koronakriisistä huomattavasti paremmin kuin moni yhteiskunta, mutta hän varoittaa tulevien vuosien kehitysnäkymistä. Mesut Turan / LEHTIKUVA

STT

Professori Juho Saaren mukaan Suomi on selvinnyt koronakriisistä huomattavasti paremmin kuin moni yhteiskunta, mutta hän varoittaa tulevien vuosien kehitysnäkymistä.

Sisäministeriö asetti viime vuonna Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaanina toimivan Saaren selvityshenkilöksi tuottamaan politiikkasuosituksia, joilla voitaisiin estää koronaepidemian mahdollisesti lisäämää eriarvoisuuden ja turvattomuuden kasvua yhteiskunnassa.

Saaren mukaan valtiontalouden velkaantuminen ja työllisyysasteen lasku johtavat tulevina vuosina eturyhmien väliseen kamppailuun voimavarojen jakamisesta ja voivat näin vähentää yhteiskunnan vakautta. Kuvattu kehitys heikentää myös mahdollisuuksia haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien palvelujen ja tulonsiirtojen kehittämiseen.

Saari arvioi, että koronapandemian jälkeen talouden elpyessä työvoiman kysyntä kohdistuu ennen kaikkea paremman koulutustason ammatteihin.

– Keskeinen kysymys sisäisen turvallisuuden tulevaisuuden kannalta onkin, kuinka hyvin kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset pysyvät mukana yhteiskunnan kehityksessä, Saari pohtii.

– Suomen sisäisen turvallisuuden vahvistamiseksi 2020-luvulla tarvitaan toimivat sisäisen turvallisuuden palvelut, haavoittuvassa asemassa olevien kansalaisten matalan kynnyksen palvelut sekä nykyistä paremmin yhteen sovitettu sisäasiainhallinnon ja muiden sektoreiden yhteistyö, Saari tiivistää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut