Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Valko-Venäjän oppositiojohtaja: Pratasevitshin tv-haastattelu oli tehty painostuksen alaisena

Valkovenäläinen oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja sanoo, että oppositioaktivisti Raman Pratasevitshista torstaina julkaistu haastattelu oli tehty painostuksen alaisena.

Toissa viikolla pidätetty Pratasevitsh tunnusti Valko-Venäjän valtiollisen television haastattelussa olleensa järjestämässä viime vuonna valtion vastaisia mielenosoituksia ja ylisti maan itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa. Pratasevitsh oli haastattelussa kiusaantuneen oloinen.

– Kaikki tällaiset videot kuvataan painostuksen alaisena. Meidän ei tarvitse edes kiinnittää huomiota näihin sanoihin, koska nämä tehdään kiduttamisen jälkeen. Poliittisten vankien tehtävänä on selviytyä, maanpaossa oleva Tsihanouskaja sanoi perjantaina Puolan Varsovassa.

Kansalaisjärjestö Viasna varoitti jo ennen haastattelun esittämistä, että Pratasevitsh on pakotettu puhumaan haastattelussa viranomaisten mielen mukaan.

Pratasevitsh ja hänen venäläinen naisystävänsä Sofija Sapega otettiin kiinni toissa viikon sunnuntaina sen jälkeen, kun Valko-Venäjä oli pakottanut Ateenasta Vilnaan matkalla olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin.

Saksa ja Britannia tuomitsivat perjantaina Pratasevitshin haastattelun julkaisemisen. Saksan hallituksen edustajan mukaan haastattelu oli häpeällinen Valko-Venäjän hallitukselle, ja sanoi Pratasevitshin "tunnustuksen" olleen täysin epäuskottava.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kutsui haastattelua järkyttäväksi ja sanoi, että Pratasevitsh oli selvästi pakon alainen. Raabin mukaan haastattelun tekijät on saatettava vastuuseen.

Venäjä tukee liittolaistaan

Valko-Venäjä on Ryanair-jupakan myötä kohdannut entistä voimakkaampaa kansainvälistä paheksuntaa, ja sen käytännössä ainoa tukija on Venäjä. Valko-Venäjän kansainvälinen eristys lisääntyi jo viime vuonna, kun Lukashenka musersi kovin ottein vilpillisten presidentinvaalien jälkeiset laajat mielenosoitukset.

Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR kertoi torstaina, että Venäjän ja Valko-Venäjän tiedustelupalvelut ovat sopineet yhteistyöstä länttä vastaan.

SVR:n johtaja Sergei Naryshkin ja Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun KGB:n johtaja Ivan Tertel tapasivat Valko-Venäjän Vitebskissä ja keskustelivat yhteistyöstä.

SVR syytti tiedotteessaan Yhdysvaltoja ja länsimaita tuhoisasta toiminnasta ja aggressiivisesta politiikasta, joka tähtää Venäjän ja Valko-Venäjän poliittisen ja sosioekonomisen tilanteen horjuttamiseen. Tiedustelupalvelut sopivat yhdistävänsä voimansa tämän toiminnan vastustamiseksi.

Tiedotteen mukaan keskustelut käytiin veljellisten suhteiden hengessä.

Valko-Venäjän länsisuhteiden mureneminen on tehnyt siitä entistä riippuvaisemman Venäjän tuesta. Esimerkiksi EU suunnittelee uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan.

Lukashenka vieraili viime viikolla Venäjällä tapaamassa presidentti Vladimir Putinia, ja johtajat keskustelivat maiden välisestä talousyhteistyöstä.

--

Lähteenä myös Moscow Times .